SOS-appen gav ambulans snabbt till skadad jägare

Jägaren Crister Lindh tipsar andra jägare att ladda ned SOS Alarms app. Under älgjakten gav den snabbt hjälp till en jägare som skadat sig i Crister Lindhs jaktlag.

SOS-appen gjorde att ambulansen snabbt hittade fram. Arkivbild: Gettyimages och skärmdump, montage

Östersunds-Posten, ÖP, rapporterar i sin pappersupplaga om en älgjaktsdag då oturen var framme. En äldre jägare fick ett fyra centimeter långt sår i ena handen när en yxa ramlade ned.

Först åkte mannen hem och fick såret tejpat. Men när han kom tillbaka noterade jaktkompisarna att han såg ovanligt blek ut.

Crister Lindh från Sveg är sjukvårdsutbildad i försvaret och började rengöra såret, som visade sig vara djupt, ända in till benet.

Svimmade

Plötsligt rosslade den skadade mannen till och svimmade. Man befarade stroke, infarkt eller att han svimmat av chocken, och jaktkompisarna blev oroliga.

– Vi sa att ”nu ringer vi SOS”, men telefonen jag ringde ifrån hade dålig täckning. Då hämtade jag min telefon där jag har SOS-appen. Man bara trycker på den så anges positionen och den ringer upp SOS. Helt plötsligt kunde vi prata, säger Crister Lindh till ÖP.

Det tog ambulansen 35 minuter att hitta fram, trots att man inte hade lämnat någon vägbeskrivning. SOS-appen gav räddningspersonalen positionen automatiskt.

Crister Lindh upplever att appen har bättre täckning än telefonnätet och råder alla jägare att ladda ned appen.

– Jag tycker man har stor nytta av den på en olycksplats, säger han till ÖP.

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Rektor Eva-Lena sköt stortjur

Eva-Lena Årmyr och hennes älgjakt har blivit en snackis bland eleverna på skolan där hon är rektor. Under älgjakten fällde Eva-Lena en riktigt fin älgtjur.
ANNONS ▼