Sörlänningar på bäverturné

Även små bävrar har imponerande gaddar. I slutet av april drog tre gotlänningar och en stockholmare norrut på turné i bäverjaktens tecken. Resans facit blev riktigt bra, med både god jaktlycka och nyvunna vänner. Den som gladdes mest av alla var nog 16-årige Oliver Lindstedt, som fällde sin första gnagare – En bäver på hela 25 kilo. Text och Foto: Calle Bredberg

– Bäverjakten är huvudnumret under vår lilla turné, men det handlar lika mycket om sociala värden, att ha kul tillsammans och träffa nya människor, berättar gotlänningen Jonny Lindstedt när JJ sammanstrålar med gänget i Hörnsjö, inom Nordmalings kommun i Västerbotten.
Kamratgänget som är ute på turné består av Jonny och hans son Oliver Lindstedt samt Kristian Backman från Visby och Mat­tias Holst från Odensala. Efter några dagar utanför Örnsköldsvik har sällskapet nu checkat in hos Tomas Sandström, som Mattias är bekant med sedan tidigare.

Jakt förenar

Bäverjakten är en företeelse som pågår under några morgon- och kvällstimmar så det finns gott om tid över för umgänge med gamla och nya vänner. Det är konstigt hur Jaktsverige kan krympa ibland.
När man sätter sig ner och snackar jakt med en främling visar det sig ofta att det finns beröringspunkter och gemensamma vänner. Innan samtalet är slut har man förmodligen hunnit bli jaktbröder och själsfränder för livet. Tomas och de glada gotlänningarna finner snabbt varandra.
Under den första kvällen i Hörnsjö blir det inte något långvarigt jaktsnack vid middagsbordet. Efter den tredje kaffetåren hop­par sörlänningarna in i bilen och gasar iväg mot en sträcka av Hörnån, där det för tillfället huserar en hel del bävrar, alldeles för många faktiskt.
De ljusa kvällarna har anlänt och bävrarnas aktivitet blir knappast påtaglig förrän tidigast vid niosnåret, så det finns gott om tid att smyga ner och rekognoscera matplatser.

En bäver har intagit sin matplats i det allra sista kvällsljuset. En bäver har intagit sin matplats i det allra sista kvällsljuset.

Naturen vaknar
Det är alltid lika trevligt att sitta vid ett litet vattendrag under bäverjaktens högsäsong. Efter en lång vinter vaknar naturen till liv. Framför allt är fågellivet ett fascinerande inslag i jakten.
I Hörnåns beskedliga strömmar glider kniporna förbi med jämna mellanrum och i skyn sträcker trumpetande tranor och sång­svanar. Skönsången från Västerbottens landskapsfågel, storspoven, ligger som en ljudmatta över odlingslandskapet. Våren är sannerligen en efterlängtad tid.
Gänget har delat upp sig i två grupper, där Jonny och Kristian jagar någon kilo­­me­ter nedströms sina kompisar. Oliver och Mattias hittar inga tydliga matplatser längre uppströms så de väljer att försiktigt smyga efter ån, som är rejält översvämmad och bitvis ligger ett tjugotal meter upp på land. Redan efter en halvtimme upptäcker Oliver kvällens första bäver på långt håll. Djuret kommer sakta simmande rakt emot honom, men Oliver har ingen tanke på att skjuta bävern i vattnet.
– Förr eller senare ska den upp på land. Det är bara att vara kall och vänta, viskar 16-åringen och uppvisar insikter som kan liknas vid en betydligt äldre och mer rutinerad jägare.
Jaktetik och skicklighet är inte alltid något som ökar i proportion med ålder och rutin. Faktum är att Oliver aldrig någonsin har skjutit en bäver.

Kristian Backman och Oliver Lindstedt delar på morgonpasset vid Hörnån. Kristian Backman och Oliver Lindstedt delar på morgonpasset vid Hörnån.
Bäver i sikte

Oliver får vänta ganska länge, men slutligen bedömer den stora bävern att ett strandhugg på jägarnas sida av ån är riskfritt. När bävern tar ett par steg upp på land och sätter tänderna i en liten kvist har Oliver redan lagt sig till rätta 40 meter därifrån med bra stöd mot en stock.
Smällen från Olivers 9,3×62 bryter stillheten vid ån på ett abrupt sätt. En snabb blick mot bytet avslöjar också att bävern mycket plötsligt har avbrutits i sin måltid. Oliver har helt enkelt skjutit skallen av gnagaren.
Oliver är förstås mycket nöjd över utvecklingen, trots att trofén inte blev intakt. Bävern visar sig också vara en riktig bjässe. Den vägs till drygt 24 kilo – utan huvud. Med huvudet på skaft torde den alltså ha vägt minst 25 kilo.
Det faktum att det rör sig om en hona stör inte sällskapet alls. Deras uppgift är att decimera bäverbeståndet vid Hörnån så alla djur räknas, inte minst en produktiv hona.
Innan kvällen är över hinner Oliver och Mattias se ytterligare en handfull olika bävrar på den korta sträckan av ån. Mattias får nöjet att fälla en mindre bäver och ett annat djur simmar förbi Oliver på bara några meters avstånd. Bävern tar några steg upp på exakt samma ställe där Oliver sköt bäverhonan bara en halvtimme tidigare, men blir misstänksam och glider tillbaka ner i vattnet.
När sällskapet har återsamlats i byn kon­staterar de att det definitivt inte är någon brist på bävrar i den här sträckan av Hörnån. Valet av plats för nästa morgons jakt är alltså enkel – det blir samma ställe. Tomas Sandström, till vänster, kan inte annat än skratta åt den uppblåsta bävern. Tomas Sandström, till vänster, kan inte annat än skratta åt den uppblåsta bävern.

Tryckluft gör susen
Morgonjakten nästa dag blir dock lite av en besvikelse, även om den frostiga morgonen är en fantastisk upplevelse som bland annat innehåller närkontakt med en mink. Jak­ten resulterar endast i en enda bäver, kanske på grund av gårdagens jaktliga aktiviteter vid ån.
– Visst kan det bero på att vi sköt flera bävrar där igår, men samtidigt har vi andra gånger varit med om att de inte har störts av kvällsjakten. Nåja, det är alltid svårt att förutse. Jakt är jakt, konstaterar Jonny.
Även om jaktdagen är över för gänget redan vid sextiden på morgonen återstår en hel del jobb. Det är dags att ta reda på djuren. Sällskapet har fällt fyra bävrar, som ska tas om hand på bästa möjliga sätt.
Det visar sig att jaktintresserade sörlänningar faktiskt kan tillföra en del visdomar till rutinerade norrlandsjägare. När det gäller att flå en bäver har de ett mycket sofistikerat och effektivt sätt att låta helt vanlig luft göra grovjobbet.
– Det kan vara ett litet helsike att flå en bäver, men med hjälp av en kompressor går det riktigt snabbt, fastslår Jonny, som brukar kunna flå en färsk bäver på under tio minuter.
Jonny demonstrerar hur det går till. Han gör ett litet snitt baktill på bävern och stoppar in munstycket precis under skinnet. När tryckluften sedan pressar på släpper skinnet och inom en minut har bävern formen av en uppblåst ballong. Det ser faktiskt ganska kul ut. Inte minst blir deras värd, som är en rutinerad och hängiven jägare, mycket road och imponerad av vad han ser.
– Jaha, då har man lärt sig något nytt idag också – och av en sörlänning dessutom! Undrens tid verkar då inte vara förbi, skrattar Tomas Sandström.

Glada jägare från sydligare nejder. Från vänster; Mattias Holst, Oliver Lindstedt, Jonny Lindstedt och Kristian Backman. Glada jägare från sydligare nejder. Från vänster; Mattias Holst, Oliver Lindstedt, Jonny Lindstedt och Kristian Backman.

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser