Solstrimmans Finn Tarka köptes efter en dröm

februaria.jpgDe flesta jägare har förmodligen drömt om att få en topphund någon gång i sitt jägarliv. För Tommy Lundmark blev detta verklighet. Finn-Tarka eller Valle som han kallas hemma i Piteå har för andra gången kvalificerat sig till SM för stövare. Därmed hör Valle till en liten och exklusiv grupp stövare som trots stenhård konkurrens lyckats med en doublé.

Vi träffas hemma hos Tommy och i garagedörren står Valle och väntar på att vi ska bli klara för avfärd. Valle är en finnstövare av tunn och lätt typ. Det är även en mycket lugna och stabil stövare.
– Jag behöver aldrig ha honom i koppel säger Tommy, han vet precis när det är dagas att åka och jaga och han sticker inte från gården. Valle är fyra år och har på grund av astma i familjen växt upp i garaget där han har en luxuöst inredd hörna med utgång till hundgården. I en soffa i garaget sjunker Valle ned i väntan på nya jakten eller för att vila ut efter en ansträngande dag i skogen.
Tommy har jaktmarker kring Piteå och en mark ett par mil in i landet. Vi väljer att åka till inlandet för att slippa det skarpa föret som drabbat kusttrakterna. I Gråliden möts vi av mjuk nyfallen pudersnö och cirka tio minusgrader. Vid horisonten bryter de första solstrålarna fram när Tommy släpper Valle.

Varför Valle?
Tommy berättar att Valle är den sjunde stövaren i hans ägo och att han tidigare haft både schiller och hamilton.
– Jag hade otur med mina senaste finnstövare. En blev bara nio då den dog av hjärtfel och den andra hittade jag död i hundgården samma dag som han drivit sitt första drev på 55 minuter. Trots motgångarna valde Tommy ytterligare en finnstövarvalp. Tommy bestämde sig för en tikvalp hos Leif Bergström i Kalix och därmed var saken klar, trodde han.
På natten vaknade Tommy av att han drömt att han valt en hanhund hos Alf Lindberg, en jaktkompis i Piteå. Tommy kunde inte sova mer den natten och på morgonen ringde han och avbokade valpen hos Leif Bergström och tog hanhunden Finn-Tarka. Ett val som Tommy inte haft någon anledning att ångra. Finn-Tarkas moder heter Tuija och ägs av Alf Lindberg. När Alf köpte Tuija lovade han uppfödaren Leif Bergström att han skulle få ta en kull mot ett lägre valppris. Det är anledningen till att Leif Bergström står som uppfödare i handlingarna. Leif har under åren tagit två kullar i Tuija och Alf en kull.

Upptag
Efter en kvarts bökande med tjärstubbar har vi börjat få fyr på en eld. Samtidigt hörs Valles upptag i berget. Drevet går först mot oss för att sedan försvinna norrut och till sist slutar vi höra drevet. Tre gånger kommer Valle med haren ned mot vägen utan att vi får syn på den. Fjärde gången gillt resonerade vi och ställer oss på pass med kameran i högsta hugg. Haren kom till sist efter vägen, men vände på långt avstånd och gjorde ett avhopp. Valle fixade avhoppet enkelt och drevet fortsatte på nedsidan vägen. Efter ett tappt på tio minuter var haren åter på benen och nu spanade vi febrilt efter haren som återigen passerade utom kamerans synhåll. Drevet gick ännu en sväng i berget innan han kom ned på vägsnoddan. Nu fick vi se hur haren försöker förvilla Valle.
Först sprang den utan att sätta en tass utanför bilspåret. Efter femtio meter gjorde den helt om, återvände i samma spår och vid vägens slut gjorde haren två komiskt höga hopp och försvann in i skogen. En skrattmatch för Valle som lätt redde ut de olika spåren och försvann med ett dånande skall in i skogen.

Tidig jakt
Valle drev sin första hare när han var tre månader och två dagar. Haren gick ut på en väg och Tommy fick springa ikapp valpen och avsluta det farliga premiärdrevet. Tommy satsade tidigt på att vara mycket i skogen med sin valp, minst en timme på förmiddagen och en på eftermiddagen. När Valle blev äldre utökades tiden i skogen. Första jaktsäsongen inleddes när Valle var åtta månader med turer på Fårön norr om Piteå där det finns gott om hare, men även gott om skogsvägar.
– Idealiska marker att träna en hund på, säger Tommy. När Valle var tio månader tog han sin första etta på jaktprov i Kalix, dagen efter följde han upp framgången med ytterligare en etta. Tommy har fortsatt att jaga flitigt med Valle under åren, men anpassar antalet jaktdagar till jaktproven så att Valle ska vara på topp när det är tävling. Ofta jagar Tommy en dag och låter Valle vila i tre dagar. Under mellansäsongen tränade han tidigare Valle med cykelturer, men efter att Tommy drabbats av en krånglande höft börjar han jakten den 21 augusti och matchar Valle försiktigt från början.
– Valle är av lätt typ och mycket lättränad, därför är det inga problem att komma igång på rätt sätt under förhösten, berättar Tommy.

Tre timmars drev
Efter närmare två timmar börjar vi förstå att haren åter ska komma ned på vägen för att exponera sig. Haren visade sig på 70-80 meters avstånd där den länge satt på vägen och väntade på drevet. Valle hade kommit på efterkälken och skallet var glesare än tidigare. När Valle närmade sig skuttade haren bort från vägen och vi stod kvar för att se hur hunden skulle reda ut avhoppet. Valle krokade runt lite innan han hittade en doftstrimma som gick bort från vägen.
Upptaget och påsticket lämnade ingen tvekan om vad som skett. Valle hade rest haren inom synhåll och nu gick drevet för fulla halsar ett drygt skotthåll nedanför vägen. Nu beslutade vi oss för att skjuta haren som så envist vägrat att låta sig fotograferas. Men samtidigt som vi bytte taktik så valde även haren att trappa upp krigföringen. Med en hares envishet sprang den cirka tre kilometer efter skogsbilvägen innan den studsade till skogs. Nu fick Valle problem, dels var det långt och dels delade sig skogsvägen på ett ställe. Vi hann nästan ikapp när Valle fick haren på benen. Vi såg haren sträcka ut ned mot skogskanten och det drev som nu följde handlade om yppersta elitklass. Valle hade ett perfekt tryck på haren och skallet dånade fram och tillbaka mellan bergen och myrarna innan haren fann för gott att hitta sig en ny skogsbilväg.

Tävlingshund
Valle har startat på 24 jaktprov i sin karriär och gått till pris vid 17 tillfällen. 12 gånger har han tagit förstapris.
– Drevsäkerheten är det bästa med Valle, säger Tommy, samtidigt som Valles jaktlust och härliga skall bidragit till framgångarna på jaktprov och tävlingar under åren. I Valles kull är sju av tio hundar jaktprovsmeriterade och Valle är den som lyckats bäst. Som god tvåa i kullen är den finske hunden Teemu som stoltserar med sex elitettor. Det finns en valpkull efter Evert Mikaelssons Klinga och Valle. Valparna var födda i juni 2000 och har redan visat på goda anlag. Tommy funderar på att ta en valp efter Valle, men samtidigt är han lite osäker eftersom den valpen naturligtvis hela tiden skulle drabbas av att bli jämförd med Valle.
– Man får bara en hund som Valle under ett jägarliv, säger Tommy med övertygelse.
Valle driver räv men rävintresset har minskat under de senaste åren. Tommy ville prägla sin hund helt på hare och kopplar därför när han ser att Valle driver räv.
– Lite orolig är jag för rådjuren på SM-tävlingarna. Valle driver inte rådjur, men man kan aldrig vara helt säker eftersom vi har så får rådjur på markerna. Valle är däremot helt ren- och älgren. Som en lustig episod kan nämnas att Valle i sin ungdom en gång släpptes på ett rådjursspår av misstag. Tommy var ute på jaktträning tillsammans med en jaktkompis på Fårön norr om Piteå. Tommy kopplade Valle eftersom han trodde att han drev räv. Jaktkamraten spårade och konstaterade att det trots allt var hare som Valle drev. Tommy återvände och släppte sin hund på spåret i tron att han läxat upp sin hund på ett harspår. Efter en kvart kom drevet tillbaka och då drev Valle ett rådjur. Nu kopplades hunden igen och fick bannor för sitt tilltag. Efter de har det aldrig varit några problem med rådjuren. Men en misstanke om att Valle ska hoppa över skaklarna i rådjurstäta Södermanland finns med i bakgrunden.
– Hittar han harslag är det ingen risk med rådjuren, men om det är ont om hare och det tar tid då kan frestelsen bli för stor fruktar Tommy. På fjolårets SM i Harsa drabbades Tommy av en okänd stövare som dök upp i skogen. Provgruppen tvingades till en förflyttning som stal dyrbar provtid och det dröjde fram till att endast 82 minuter återstod av provtiden innan haren var på benen. Valle drev tappfritt provet ut. Andra dagen missgynnades alla av regn och Valle fann ingen hare förrän det bara återstod 58 minuter. Även den haren drevs utan tappt till dess att provet var slut. Valle slutade som fyra på SM:et.

Vägharen
Jakten på vägharen fortsatte och Valle lämnade inget spår utan att doppa ned nosen. Tyvärr gick harens flykt spikrakt efter skogsbilvägen och ut mot Arvidsjaursvägen. Efter drygt fyra kilometer tvingades vi ta bilen till hjälp och jaga ikapp Valle. Tommy fruktade vägen med tunga timmertransporter mer än något annat och när Valle uppenbarade sig framför oss var det ett glatt återseende. Vi fortsatte vägen fram med bilen och kunde finna att vi plockat upp hunden ett par hundra meter före avhoppet. Valle började driva vid niotiden på morgonen och med undantag för ett par korta tappt och ett längre vägtappt hade han drivit i sex timmar.

50-årskalaset
Valle har under åren tillsammans med Tommy aldrig blivit kvar i skogen. Han är enligt Tommy mycket lätt att blåsa in under drev. Om Valle hör Tommys inkallning avbryter han drevet direkt och söker sig till husse. Under ett jaktprov i Piteå tog Valle upp en räv och försvann utom hörhåll i den hårda vinden. Domaren tvingades lämna provgruppen efter att provtiden runnit ut för att åka till kollegiet, Tommy och hans jaktkompis blev kvar för att få fatt på Valle. I det sista kvällsljuset kunde de höra hunden driva, men i kraftig motvind hörde inte Valle inkallningen.
Drevet fortsatte ett par timmar innan det blev läge för Tommy och hans kompis att komma runt i rätt vind och locka på hunden från en annan skogsbilväg. Klockan hade hunnit bli halv tolv på kvällen innan Valle hörde inkallningen och avbröt vad som visade sig vara ett hardrev. Först vid halv ett på natten var Tommy hemma för att mötas i dörren av gäster som var på väg hem. Just den kvällen var sedan länge avsatt för kalas. Det var nämligen Tommys 50-årsfest som han fick fira tillsammans med en jaktkompis på en skogsbilväg. Den kvällen torde Tommy fått ett antal minuspoäng, kanske till och med någon bokstav, men för Tommys del torde det hela uppvägas av Valles storartade bedrifter på jakt och under jaktprov i skogarna kring Piteå.

Fakta om SOLSTRIMMANS FINN-TARKA

februarib.jpgEfter: FinJCH Jarrumiehen Aatu SF 09778/89
Undan: SUCH/SJCH Solstrimmans Finn-Tuija S 23435/91
Uppfödare: Leif Backström, Kalix
Jaktprov
980103 Kalix s(snö) 120 55 1
980104 Kalix s 120 57 1
980901 Buskön b(barmark) 120 55 1
981003 Piteå b 120 53 1
981004 Piteå b 34 25 0
981112 Kalix s 120 65 1
990220 Borgsjö s 94 52 2
990221 Borgsjö s 120 60 1
991002 Piteå b 22 23 0
001007 Piteå b 35 25 0
001016 Piteå b 120 59 1
001017 Piteå b 120 60 1
001104 Hällnäs b 96 54 2
001105 Hällnäs b 120 64 1
001117 Harsa(SM) b 82 57 2
001118 Harsa(SM) b 58 53 3
011006 Piteå b 120 65 1
011107 Piteå b 120 64 1
011104 DM b 120 54 1
011105 DM b 64 51 3
Utställningar
990808 Kalix: 1 ökl
Piteå: 2 ökl
Lycksele: 2 ökl

Rasinformation

Finsk stövare allt populärare
Den finska stövaren slog på allvar igenom i Sverige i slutet av 1950-talet. Finnstövarens popularitet var störst i norra Sverige. Under 60-talet skedde en tillbakagång främst beroende på harpesten. Under 70-talet ökade både antalet finnstövare och kvalitén på hundarna i landet. Finnstövarna ligger i topp när det gäller andelen per årskull som startar på jaktprov, högsta andelen pristagare. Man toppar även listan med flesta antalet SM-vinnare på stövar- SM.
Finnstövarens hemland är som namnet anger Finland. Rasen har en brokig bakgrund med svensk stövare, rysk stövare, foxhound, harner, kerry beagle och schweizisk stövare i en icke känd blandning. 1893 togs initiativ till att målmedvetet med avel skapa en homogen ras. 1932 fastställdes den första rasbeskrivningen för finskt stövare och 1948 beslutades att stamboken skulle stängas. I dag är den finska stövaren en homogen ras som används vid jakt efter hare och räv.
Rasstandard: Finsk stövare är en medelstor, tydligt rektangulär
trefärgad hund, kraftig men inte tung och med tydlig könsprägel.
Den ska vara lugn, energisk och vänlig.
Mankhöjd: Idealhöjd hanhund är 57-59 centimeter med tillåten
avvikelse 55-61 cm. Tik: 54-56 cm, med tillåten avvikelse 52-58 cm.
Svenska Finskstövarföreningen har nyligen slagit nytt medlemsrekord,
1 467, vilket innebär att man är landets största rasklubb för stövare.
Svenska Finskstövarföreningen: Ordförande Bo Gustafsson,
Sundborn, tel 023/ 62 50
Hemsida: www.finsk.stovare.se E-post: finskastovare.se
Text och foto: ROGER C ÅSTRÖM

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser