Söker kommunalt bidrag mot vildsvinsproblemen

Fagersta (JJ) Vildsvinsproblemen i Fagersta blir nu en kommunal fråga. Jaktklubben söker pengar hos kommunen till en foderspridare och foder för att få vildsvinen att sluta söka mat bland stadens soptunnor.

Karl Johan Bylund är jaktledare i Fagersta kommuns jaktklubb, som nu hoppas på kommunalt bidrag för att få stopp på vildsvinsproblemet. Foto: Mikael Moilanen och Gettyimages

Jaktjournalen har berättat om vildsvinen i Fagersta i Norra Västmanland, som desperat söker mat bland soptunnorna i villaområdena i den norra delen av Fagersta.

För knappt en vecka sedan attackerades Eva-Britt Karlsson. Hon var ute på kvällspromenad med sin golden retriever och blev omkulltacklad av en galt som sedan bet henne i benen.

Eva-Britt klarade sig med smärre blessyrer. Hunden Linus var oskadd efter den omskakande händelsen.

Hör Eva-Britts berättelse i Jaktjournalens webbradio här.

Eva-Britt Karlsson med golden retrievern Linus som räddade sin matte. Foto: Mikael Moilanen

Svår skyddsjakt

Fagersta kommun har en jaktklubb och där är Karl Johan Bylund jaktledare. Han har lett skyddsjakt på galtarna men det har varit svårt eftersom det saknats spårsnö. Det är också svårt att komma till skott eftersom vildsvinen varit rörliga bland husen.

– Efter att en grupp vildsvin varit synliga inne i byn fanns det lite spårsnö en morgon. Då lyckades vi hitta deras daglega och skjuta tre av åtta kultingar för en sugga. Den gruppen blev nog lite skrämd för den har inte varit synlig i samhället efter det, berättar Karl Johan Bylund.

På tisdagskvällen hade jaktklubben möte och där kom man fram till att söka bidrag hos kommunen för att anlägga en matplats i skogen. Planen är att vildsvinen inte ska behöva jaga mat i soptunnorna.

Foderspridare och mat

– Vi träffar kommunen i morgon och kommer sedan att sätta ihop en formell skrivelse. Det handlar om att vi behöver ett bidrag på mindre än 10 000 kronor till en foderspridare och mat, berättar Karl Johan Bylund.

Jaktjournalen har tidigare berättat att Jägareförbundets expert, Fredrik Widemo, tycker att det är en bra idé att försöka anlägga en matplats en bit från samhället för att lösa de akuta problemen.

Läs intervjun med Fredrik Widemo här.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Stövar-SM för harhundar ställs in på grund av pandemin

Det blir inget SM för harhundar i Värmland i höst. Värmlands Stövarklubb har beslutat att ställa in mästerskapet. – Vi har verkligen vridit och vänt på alternativen men kom fram till att detta är rätt beslut, säger Christer Andersson, ordförande i klubben.

Sunne jaktmässa ställs in

Likt flera andra mässor väljer nu Sunne Jaktmässa att ställa in. – Ingen är mer besviken än vi. Vi hade verkligen sett fram emot att få träffa våra utställare och alla besökare i vackra Rottneros park som vanligt. Framför allt eftersom mässan såg ut att bli den bästa någonsin, men det får bli 2021, säger Bröderna
ANNONS ▼