Södra lodjursstammen sexdubblad på tio år | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
7 månader sedan
I Sverige räknar Naturvårdsverket med att det finns 1.118 lodjur. Foto: Istock
Södra lodjursstammen sexdubblad på tio år
Södra lodjursstammen har gått från 6,5 familjegrupper till 37 på tio år. I övriga Sverige har siffrorna gått åt motsatt håll och totalt är stammen på samma nivåer som förra året.
Efter en nedgång mellan åren 2010 till 2013 har lodjursstammen ökat lite men är långt ifrån 2010 års nivåer. Då fanns 277 familjegrupper. Nu är lodjursstammen på 189,5 familjegrupper, det vill säga hona med ungar. Nationellt har lodjursstammen legat på samma nivå sedan 2013. Ser man till en tioårsperiod har lodjursstammen sexfaldigats i söder. Från 6,5 familjegrupper  till 37. I mellersta området har lodjursstammen halverats under samma period och i norr fanns det för tio år sen 143 familjegrupper och inventeringsresultatet visar på 87 idag.

Över tusen lodjur

Naturvårdsverkets siffror visar nu på att det finns 1.118 i Sverige och totalt 1.511 individer om man räknar med Norge. −I Sverige registrerades 189,5 familjegrupper under den senaste inventeringsperioden. Det är något färre än förra året då 202 familjegrupper hittades, säger Andreas Zetterberg, chef för Viltanalysenheten på Naturvårdsverket.

Lars-Ola Marakatt

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!