Annons
Söderhamn Norrala VVO får leva vidare | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
2 år sedan gävleborg
Det blir ingen upplösning av Söderhamn Norrala viltvårdsområdesförening. Det har länsstyrelsen beslutat. Karta: Hitta.se och skärmdump Söderhamn Norrala VVO.
Söderhamn Norrala VVO får leva vidare
Söderhamn (JJ) Länsstyrelsen upplöser inte Söderhamn Norrala viltvårdsområdesförening. Det beslutade myndighetens tjänstemän på torsdagseftermiddagen.
Jaktjournalen har i flera artiklar berättat om den utredning som inleddes kring Söderhamn Norrala VVO efter att en jakträttsinnehavare skrivit till länsstyrelsen. Läs om det här. Bland annat anfördes uppgiften att ett 60-tal jägare varken är markägare eller arrendatorer och att det skulle vara olagligt. Området bildades 2007 då sju jaktlag gick samman. 180 jägare i jaktlagen fick automatiskt jaga vidare i viltvårdsområdet. De fick personliga jakträtter som inte kan övertas av andra personer. I takt med att folk blir äldre och slutar jaga minskar antalet jägare i viltvårdsområdet.

Ärendet avslutas

På torsdagen meddelade länsstyrelsen i Gävleborg att avsluta ärendet utan vidare åtgärder. Länsstyrelsen konstaterar i sitt beslut att det är olyckligt att enskilda bestämmelser i stadgarna lett till oklarheter och konflikter i föreningen. Länsstyrelsen pekar på att viltvårdsområdet styrelsen och störste markägaren, Söderhamns kommun, kan se över stadgar och avtal så att de får en utformning som inte kan ifrågasättas.

Ingen allvarlig misskötsel

Så här skriver länsstyrelsen vidare: ”Om det antal hektar mark som föreningen har möjlighet att upplåta jakträtt på räcker till för att samtliga av de som är fortsatt intresserade av en upplåtelse ska uppnå arealkravet på 75 hektar får bli en fråga för föreningen att utreda. Söderhamns kommun har även påpekat att kommunen ska se över omfattningen av den mark vars jakträtt upplåts till föreningen för att undvika att detaljplanerad mark ingår. Sammantaget kan länsstyrelsen inte finna att de omständigheter som anförts i ärendet och vad som i övrigt framkommit leder till att föreningen ska anses ha misskött förvaltningen av området på ett sådant allvarligt sätt att viltvårdsområdet bör upphöra. Med det ovan anförda avslutar länsstyrelsen därmed ärendet.”
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!