Snörik vinter hotar höstens björnjakt i Norrbotten

Norrbotten (JJ) Både Jägareförbundet och länsstyrelsen befarar att höstens björnjakt i Norrbotten kan vara i fara. – Redan nu har man startat skyddsjakt på björnar i renområdena. Det är risk för att det blir samma situation som i fjol, säger Björn Sundgren på Jägareförbundet.

Den snörika vintern hotar höstens licensjakt på björn i vårt nordligaste län. Bild: Hitta.se och Gettyimages

2017 blev det ingen licensjakt på björn i vårt nordligaste län. Under våren fälldes hela 42 björnar, åtta procent av stammen, i skyddsjakter och länsstyrelsen såg inget utrymme för licensjakt.

Redan har en skyddsjakt på björn beviljats i år och i jägarkretsar är man oroade över att licensjakten på björn kan bli stoppad även i år.

– Med tanke på hur mycket snö vi fortfarande har kvar, och att renarna börjat kalva, är det risk för att det blir samma situation igen. Länsstyrelsen prioriterar skyddsjakt före licensjakt, säger Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet.

Anna Danell på länsstyrelsen är inne på samma linje, att licensjakt på björn är i fara i år igen i Norrbotten.

– Ja, risken finns eftersom vi har så mycket snö, säger Anna Danell.

Flera förvaltningsområden?

Jägareförbundet har föreslagit att dela in Norrbotten i flera förvaltningsområden.

– Då skulle kustområdena kunna jaga björn utan att bry sig om hur skyddsjakten bedrivs i renområdena. Länsstyrelsen har inte tagit något beslut i frågan, säger Björn Sundgren.

Länsstyrelsen kommer att ta ställning till Jägareförbundets förslag i samband med upprättandet av förvaltningsplaner för björn.

Det låter dock inte på Anna Danell på länsstyrelsen som att Jägareförbundets förslag kan ändra förutsättningarna för licensjakt på björn i Norrbotten.

Kalvningsområden

– En väldigt stor del av länet är kalvningsområden för ren, i och med att vi också har skogssamebyar och koncessionssamebyar i skogsområdena. Vi har en annan sits än de andra renskötsellänen som bara har kalvningsområden i fjällvärlden, säger Anna Danell.

På det här sättet försvinner ett värdefullt jaktbart vilt i Norrbotten helt som byte i licensjakt. Hur ser du på det?

– Det är inte vårt syfte med skyddsjakten, att licensjakten ska försvinna. Men vi kan inte ta bort rättigheten att ansöka om skyddsjakt, om man utsätts för skada, svarar Anna Danell.

Hon menar att idealet vore att ha licensjakt på höstarna och att det skulle räcka i björnförvaltningen.

– Skyddsjakt är inte en förvaltningsmetod för oss. Men bedöms det finnas risk för allvarlig skada, och jakten inte hotar gynnsam bevarandestatus, har vi inte möjlighet att säga nej, säger Anna Danell.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ännu en vargattack mot får i södra Sverige

I helgen inträffade ytterligare en attack mot en fårbesättning i södra Sverige. Länsstyrelsepersonal misstänker att det även denna gång är den fårdräpande tiken från Tönsenreviret i Gävleborg som varit framme.

Big Game läggs ned

Jaktmagasinet Big Game läggs ned. Eventuellt kommer tidningen att återuppstå i framtiden, men nu inriktar sig ägarna på att betala tillbaka pengar till dem som löst prenumerationer men inte fått några tidningar.

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼