Annons
Snart rättegång om skjutna alfatiken i Sjundareviret | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
3 år sedan åklagare
Vargtiken sköts när den var cirka tre meter från hunden som mannen försvarade. Foto: Polisen
Snart rättegång om skjutna alfatiken i Sjundareviret
Södertälje (JJ) På måndag startar rättegången mot den man som i september 2015 sköt alfatiken i Sjundareviret. Mannen hävdar att han försvarade sin hund i enlighet med paragraf 28. Åklagaren vill ha honom dömd för illegal rovdjursjakt.
Mannen berättar i polisförhören att det varit många rapporter om närgångna vargar i området. Därför hade han för vana att ha sitt vapen med sig när han gick ut på promenader med hundarna. Två större kortdrivande hund hölls i koppel under morgonpromenaden den 29 september 2015. En mindre ung jakthund var lös. – På väg hem efter morgonrundan så möter jag vargen i en brant backe mellan två bostadshus kan man säga. Jag skriker enormt mycket, berättar mannen i polisförhör.

”Väldigt aggressiv”

Han skrek inte åt vargen utan åt den mindre hunden. – Då var hunden och vargen kanske tio meter från varandra. Vargen ser ut att vara väldigt aggresiv alltså. Och jag skjuter ett skott upp i skogen först. Men ingen reaktion alls, säger mannen. Därför sköt mannen vargen. Den föll på platsen men levde fortfarande och då sköt mannen ett avfångningsskott. Hunden och vargen var ungefär tre meter från varandra när det första skottet träffade vargen.

Annan bedömning

Händelsen inträffade klockan 07.30 på morgonen. Klockan 08.16 ringde mannen länsstyrelsen och meddelade vad som hänt. Länsstyrelsens besiktningsmän bedömde att mannen agerat i enlighet med paragraf 28 och lagligt skyddat sin hund. Polis och åklagare gjorde dock en annan bedömning och inledde förundersökning. Miljöåklagare Christer B Jarlås menar att det finns omständigheter som talar för att mannen gjort sig skyldig till illegal rovdjursjakt. Nu ska saken avgöras i Södertälje tingsrätt.

Polisens skiss över platsen där Sjundatiken sköts.

Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!