Snart bara björntilldelning kvar längst norr ut

Kungsbacka (JJ) Björnjakten fortsätter och med tanke på att älgjakten drog i gång i går kommer sannolikt ett antal björnar fällas framöver tack vare observanta älgjägare som går på björn i skogen. I går fälldes en björn på detta sätt av Kurt Lennart Tarrander, från Röån.

Kurt Lennart Tarander, Röån och Robin Strömkvist med en björnhanne fällde under älgjakten.
Röåns jaktlag i Västernorrland jagade älg när Kurt Lennart fick en björn i pass. Eftersom den inte föll i skottet ringdes Robin Strömkvist in. Han har tidigare hjälp jaktlaget med björnar och åkte dit med sina två plotthundar Fia och Aston.

– Jag vet att de spårar björn men de har aldrig varit med när någon fällts hittills. Jag släppte dem på spåret och hundra meter in blev det ståndskall. Jag kunde gå in och avfånga björnen som låg under en gran.

 Lennart har jagat i området i 60 år och björnen, en hanne på 98 kilo är den första han skjuter berättar Robin Strömkvist.

– Jag vill ge en stor eloge till älgjaktslaget som lät mig komma dit med mina hundar, säger Robin.

I morse var det dags för nya utmaningar i björnskogen. Då provade Robin och hans pappa Lars att jaga på en björn som gäckat dem i flera dagar i hemmaskogarna utanför Ramsele.

Robin släppte en av sina plottar på ett nytt spår som gick över en grusväg och det dröjde inte länge innan björnen var på benen. Eftersom den vid de tidigare jaktern gått ut samma väg ställde sig Lars på pass där och även denna gång valde björnen samma väg.

Lars och Robin Strömkvist med dagens björnhanne på 105 kilo.

– Pappa sköt mot björnen men den fortsatte in på grannmarken där det blev ståndskall. Vi kontaktade jaktledaren och fick tillåtelse att gå in. Jag lyckades smyga in och fälla den, en hanne på 105 kilo, säger Robin som just nu är på väg till Junselevallen där några älghundar skällt konstigt inne i en contortaplantering. Hundförarna tror det kan vara björn.

Björnhundspoolen Syd rykte ut
Anders Lindkvist och hans söner Henrik och Jonathan har också haft en lyckad björnjakt tack vare älgjägare.

Henrik och Jonathan LindKvist med Råndalsbjörnen.

– En älgjägare som jagade i jaktlag Råndalen på västra sidan Sonfjället fem mil väster om Sveg såg en björn i går eftermiddag. Vi åkte dit med våra plotthundar Rex och Hoss.

Rex släpptes där älgjägaren sett björnen och det blev upptag i närheten. Då släpptes även Hoss på och under någon timme kunde hela älgjaktslaget glädjas åt björndrev, gångstånd och ståndskall.

– Tills slut lyckades Jonathan gå på och skjuta björnen, säger Anders.

Anders berättar att björnhundspoolen har varit inblandade i 20 björnar hittills i år och han är mycket tacksam för att jägare runt om har förtroende för de som ingår i poolen. I söndags for Anders och Henrik ner till Liden i Västernorrland tack vare ett telefonsamtal till poolen.

– Vi fick ett samtal på kvällen om en synobs och steg upp halv två för att kunna vara där till gryningen. Rex släpptes på ett sju timmar gammal spår klockan fem på morgonen och spårade över trafikerade vägar och en å innan upptaget kom.

Stefan Lindström som jagar björn med finnstövare kopplades på jakten med sin hund Bull och efter fem timmars arbete kunde till slut en ung jägare som jagar i Liden, Alexander Fagerlund, skjuta björnen på ståndskall, en hanne på 215 kilo.

Sju av 16 delområden för licensjakt på björn är nu avlysta och flera av de kvarvarande är endast ett fåtal björnar kvar. Enda området med en riklig tilldelning kvar är Norrbottens inland där det återstår 49 av de tilldelade 59 björnarna.

Hittills har totalt 189 fällda björnar av en tilldelning på 274 björnar rapporterats in till SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt).

Stefan Lindström och Bull, Alexander Fagerlund och Henrik Lindkvist med Rex vid den fällda björnen.
AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Annonser