Snabbskjutande bygelrepeter från Browning

blr.jpgBygelrepeterstudsare är inte ett vanligt vapenval bland dagens Svenska jägare. I det stora landet i väster är bilden en helt annan. Bygelrepetern har dock en liten skara anhängare som prisar dess snabbhet och smidighet. För den som söker extrem precision får man nog söka bland andra vapen men å andra sidan krävs ju inte extrem precision i alla jaktsituationer.

Brownings BLR Affut skiljer sig i konstruktion från många andra bygelrepeterstudsare Grovt förenklat kan man säga att det liknar en korsning mellan en halvautomat och en bygelrepeter. Det man lånat från halvautomaten är ett roterande slutstyckshuvud som låser i en bussning mellan pipa och själva lådan. Slutstyckshuvudet har sex låsklackar och roterar till låst läge när mekanismen stängs. Detta innebär att man kan använda kraftigare patroner än vad som är brukligt i bygelrepetervapen. Det går till och men att få en Browning BLR i .300 Winchester Magnum. Detta gör BLR:en till den enda bygelrepetern som kan fås i magnumkaliber som vi känner till. Testbössan var kamrad för den något beskedligare .308 Winchester.

Liten öppningsvinkel
De flesta bygelrepetrar har en öppningsvinkel på cirka 90 grader. Brownings modell har endast 60 graders öppningsvinkel. Trots den mindre öppningsvinkeln går mekanismen lätt att operera och upplevs inte som trög. Avtryckaren och en del av dess mekanism följer med ut när man viker fram bygeln för att ladda om bössan. Detta gör att bössan känns lätt att använda och man kan ha fingret kvar i varbygeln när man laddar om.
Omladdningen sker med hjälp av ett kugghjul som driver slutstycket bakåt med hjälp av en kuggstång på slutstycket undersida. Bygeln driver i sin tur kugghjulet med kraftig utväxling. Slutstycket löper i spår inne i lådan. När man repeterar trycker slutstycket den utvändiga hanen till uppspänt läge. Mekanismen spänns således vid varje omladdning även om något mera skott inte skall lossas. Här får man vara medveten om behovet att slappa hanen.
Bössan saknar säkring i traditionell mening. När man laddat bössan släpper man ner hanen och viker den yttersta delen av hanen framåt vilket gör bössan omölig att avfyra. Även om man inte viker ner denna yttre del är bössan inte möjlig att avfyra utan att man spänner upp hanen och därefter trycker på avtryckaren. Det kan liknas med systemet på gamla hagelbössor med utvändiga hanar. Säkert och bra! Utdragaren sitter i slutstyckshuvudet och liknar Winchesters M 70 ”push feed” modell.

Risigt trycke
Trycket på testbössan var inte alls bra. Det krävdes en bit över två kilo för att bössan skulle reagera. Dessutom förstärktes bekymret av ett rejält släp. Att trycket är hårt går väl an att anpassa sig till. Ett släpande trycke är däremot besvärligare att bemästra. Det är inte helt lätt att justera trycket och det är helt klart ett fall för en kunnig vapensmed.
Magasinet är ett löstagbart kryssmagasin för fyra patroner. Det är väldigt nära att det ska gå att klämma ner en femte patron i magasinet. Lite märkligt att Browning inte sett till att det finns en gnutta mera utrymme för att på så sätt rymma en femte patron. Magasinet är lätt att sätta på plats och ta lös från lådan. Magasinsspärren sitter väl skyddad så någon risk att det oavsiktligt skall falla lös bedöms inte finnas. Det är även enkelt att fylla på magasinet med patroner. Många löstagbara magasin brukar ha vassa kanter som sätter spår i frusna fingrar. Av detta ser vi inget på Brownings bygelrepeter.

Snabbskytte
En av bygelrepeterns fördelar är utan tvekan att det går snabbt att ladda om vapnet. Vi hade inget kikarfäste tillgängligt när vi testade Browningen vilket gjorde att det var svårt att riktigt utforska bygelrepeterns snabbhet i jämförelse med en vanlig cylindermekanism. När vapengarderobens studsare är försedda med kikarsikten och vanan med öppna riktmedel inte är den bästa blir snabbheten lidande.
Browningen var enkel att snabbt ladda om vid axeln och det sköts några stillastående godkända serier på älgbanan. Dessa serier som av naturliga skäl inte är så många indikerade dock att med lite träning kan nog snabbheten drivas upp ordentligt.
De öppna riktmedlen består av ett pärlkorn och U-skåra. Som vanligt hade vi hellre sett ett rejält stolpkorn och en större skåra i siktet. Här är ju smaken och synförmågan olika. Några serier från bänken gav en bild av Browningen som hyfsad när det gäller hålla skotten nära varandra. Vi lyckades med de öppna riktmedlen skjuta några grupper runt 50 millimeter på 100 meter med Lapua Mega. Det får nog anses som tillräckligt för all normal klövviltsjakt.

Lätt
Browning BLR har en låda tillverkad av anodiserad aluminium. Detta gör att bössan blir relativt lätt, utan kikare monterad väger bössan 2,95 kilo. Pipan på testvapnet var endast 50 centimeter lång vilket gör bössan mycket smidig och hanterbar. Kolven är av klassiskt snitt med ett pistolgrepp i klassisk browningstil. Det vill säga att det är mjukt rundat i botten. Om detta är snyggt överlämnas åt betraktaren att bedöma.
Framstocken är svagt taperad vilket ger ett behagligt grepp. Nätskärningen är maskinmässigt utförd utan missar. Browning har valt att lacka sina kolvar med en högblank lack. En oljebonad kolv hade nog varit vårat val, om det skulle gå att välja. Kolven är fäst mot lådan med en längsgående bult som på ett hagelvapen. Bygelrepetern saknar rembyglar. Att montera rembyglar går att göra i efterhand då det finns gott om plats i både framstock och kolv. En snygg och funktionell bakkappa av gummi är monterad på kolven.

För vem?
Vem kan nu vara spekulant på en bygelrepeter från Browning? Ja det kan ju tänkas att en hundförare som oftast skjuter på korta avstånd skulle uppskatta den låga vikten och smidigheten. En annan tänkbar köpare är den vänsterhänte. En bygelrepeter fungerar ju lika bra från vänster som höger axel. Kolven är hyggligt neutral och känns likadan från båda sidor.
En annan sak som talar för bygelrepetern är priset. Man får befria sparkapitalet från cirka sjutusen kronor för att bli ägare av bössan. Är man dessutom vänsterskytt är detta ett konkurrenskraftigt pris.
Vapentypen kommer nog aldrig att bli en storsäljare i Sverige men det finns en skara trogna förespråkare av dessa ”vilda västern bössor”. I våra ögon är Brownings BLR ett av de bästa valen om man ska investera i en bygelrepeterstudsare i dagsläget. Uppfattningen är baserad på Brownings stabila rykte och den generellt höga kvalitet som produkter från Browning uppvisar. Testskjutningarna visar dessutom att vapnet håller för i princip all svensk jakt, möjligen toppfågeljakten undantagen.

Fakta

Modell: Browning BLR Affut
Kaliber: .308 Win
Piplängd: 50 cm
Vikt: 2,95 kg
Trycke: Direkttrycke
Säkring: Spärrar hanen
Magasin: Löstagbart kryssmagasin
för fyra patroner
Pris: Ca 7.000:-
Generalagent: Småländska Vapen Text och foto: THOMAS ERIKSSON, STEFAN KARLSSON

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser