Snabba vildsvin på rafflande drevjakt

Dagens första såt gav resultat för Ole Nymann och Søren Primdahl. De fällde fyra vildsvin (det fjärde hittades lite senare). Inget annat djur drar så många jägare till Polen som vild­svinet. Så gäller även för det sällskap, i huvudsak svenska jägare, som Jaktjournalen tog rygg på under ett par spännande dagar i Jeléndistriktet nordöst om Szczecin. Text och Foto: Max Steinar

Det är inte första gången jaktkom­pisarna är i Polen. Gänget be­står av nio svenska jägare och
tre danska. Gemensamt för dem är deras kärlek till vilt­rikedomen och jaktmöjlighe­terna som finns i landet. Rådjur, kron­vilt och i särklass vildsvin är magneten för de skandinaviska jägarna.
Stefan Tagesson från Ljungby har även fina jaktmöjligheter i Sverige och innan den här resan har han nedlagt 17 vildsvin hem­ma. Men han har inte fått nog av detta spännande djur och för honom är drevjakten i Polen årets höjdpunkt. Tillsammans med jaktkamraterna jagar han i Jeléndistriktet nordöst om Szczecin.
Till dagens jakt har Stefan fått ett riktigt bra pass. Han kommer ihåg såten från förra årets jakt. Då var det särskilt mycket action här. Med andra ord är förväntningarna höga och spänningen ökar markant när det börjar prassla i skogen intill passet.

En galt dyker upp men Stefan Tagesson som sitter intill fotografen måste hålla igen skottet eftersom inget kulfång finns.

Stort djur på G
Från den ena sekunden till den andra blir det liv i undervegetationen i snårskogen framför passet. Ett uppskattningsvis stort djur rör sig framför Stefan i ungefär en minut. Djuret är oroligt. Drevhundarna hörs tydligt ett par hundra meter därifrån.
Stefan har oddsen på sin sida eftersom han står i hörnet av skogen. Djuret där inne kan bara gå till höger eller till vänster om passet. Det blir till höger! Ett vildsvinsgalt kommer rusande ut och sätter i väg så att le­ran sprutar om den. Vildsvinet accelererar och är nu nästan 40 meter från skogen. Varför skjuter Stefan inte?
Svaret står cirka 200 meter bort. Där är närmsta passgranne placerad. Stefan är tvungen att släppa ut galten rejält för att inte riskera något innan han släpper första skottet.
Galten indikerar träff men det tar högt och långt bak. Stefan repeterar snabbt och avfångar galten med nästa skott. Jakthund­arna är framme och raggar vildsvinet på ett ögonblick.

Trots att hjorten nästan springer över jakthundarna som står vid det döda vildsvinet bryr de sig inte.

Chans på kronvilt
Det har egentligen inte gått så många minuter på pass för Stefan och strax hör han återigen hur det prasslar i tätningen framför honom. Kan det vara fler vildsvin?
Nej, inte den här gången. I stället är det den polska skogens konung, en stor och fin kronhjort som bryter sig loss från tryggheten i snåret. Kronhjorten, en tolvtaggare, är lite försiktig de första metrarna, men så är det som om den förstod att vistelsen här ute innebär livsfara. Helt plötsligt sätter den av i högsta fart. Hjorten är dock aldrig i fara. Kvoten är redan full och Stefan kan bara njuta av uppvisningen i acceleration. Hjorten får oskadd löpa vidare.

Gamla bekanta
Gänget som Jaktjournalen fått följa med är gamla bekanta som hellre avbokar julfirandet än missar drevjakten i Polen. Flera av grabbarna har till och med bokat in ytterligare drevjakter här under samma jaktår. Devisen ”Man kan inte få för mycket av goda” är på sin plats.
En av de mer luttrade jägarna i gänget är Stefan. Han har varit i Polen ett otal gånger förr och är dessutom väl bekant med vildsvinen även hemma i Sverige. Men även en erfaren räv som han kan emellanåt underskatta farten på ett uppskrämt vildsvin. När två kultingar kommer farande i hundra knyck får Stefan i väg två skott mot den ena kultingen. Båda skotten visar sig vara bom.
Kameran tar sju foton i sekunden. På de tre fotona som togs har kultingen hunnit fem meter. Med andra ord en hastighet på omkring tio meter i sekunden. Det kan vara bra att veta, men lätt att glömma när man står på pass där ute mitt under drevjakten. Det gäller att hålla fram!
Vildsvinen drar förbi passen som raketer.
En riktig best
I nästa såt, den sista före lunch, blir det ock­så tryck på vildsvinen. En stor kolsvart gris kommer travande ut ur bokskogen mel­lan två andra svenskar, Tobias Jönsson från Käv­linge och Bengt Bengtsson från Trelle­borg.
Med en kraftfull silhuett och grov nacke råder det inget tvivel om att det rör sig om en vuxen galt, eller, som Bengt så talande ut­trycker sig lite senare, ”ett jävla monster”.
Tobias har från sitt pass också förstått vilket stort vildsvin det rör sig om. Kanske är det också därför han blir en smula nervös och därför bommar både första och andra skottet.
Som delägare i skyttebiografen i Staffans­torp har han tränat på flyktskott och vet att det gäller att hålla fram. Verklighetens mon­stergalt skapar dock en frossa som sällan infinner sig på banan.
Bengt däremot har däremot bättre koll på nerverna. Hans skott skickar den svarta galten över ända i skogbrynet.
– Bra skjutet, ropar Tobias till sin passgranne.
När Bengt och Tobias lite senare anlän­der till lunchen som intas i skogen har de den 130 kilo tunga vildsvinsgalten surrad där bak på fyrhjulingen. Synen väcker en del uppmärksamhet. Bengt får motta gratu­lationer och leendet växer i takt med ryggdunkningarna. Han verkar onekligen till freds med situationen.

Michael Wolff har skjutit sitt första vildsvin och hyllas på lokalt vis.

Runnqvists debut
Som alla vet fördelas aldrig skottchanser rätt­vist mellan passkyttar på en drevjakt. Under de första dagarnas jakt sker det i prin­cip inget på Bengt Runnqvists, från Mora, pass. Han är i väg på sitt livs första drevjaktsresa till Polen.
Men så infinner sig turen. Den allra sista dagen kommer ett stort vildsvin farandes genom skogen. Bitarna faller på plats. Bengt står placerad på en brandgata och följer lugnt med vildsvinet i siktet. Han släpper i väg kulan precis innan vildsvinet hunnit över brandgatan.
Någon träff hinner han inte registrera innan vildsvinet försvinner. Han utgår därför att det måste varit en bom. På skottplatsen återfinns dock en liten bit fett från ett vildsvin. Ett par hundra meter in i skogen dyker bloddroppar upp. Bengt och några andra av jägarna går med näsorna i backen som om de vore jakthundar.
300–400 meter i skogen ligger vildsvinet dött. Det är en jättestor sugga som inte är spendragen.
Folk från Dalarna har inte för vana att slå ut med armarna eller jubla högljutt. Där­emot kan man ana ett litet leende i mungiporna på Bengt när han ska fotograferas intill sitt livs första vildsvin.
Vildsvinsjakt i Polen rymmer både besvikelse och glädje. Men det verkar som ögonblicken av glädje överväger de andra. Det är också därför detta jaktgäng väljer att komma tillbaka år efter år. Nästa jaktresa kommande jaktsäsong är redan inbokad.

AKTUELLT

Jägare fann fullt utvecklat foster i dovhind

Västsverige (JJ) Ett jaktlag i Västsverige blev minst sagt konfunderade när de på en jakt i helgen passade en dovhind. De fann nämligen ett fullt utvecklat foster i henne. Med andra ord skulle hon kalva nu i dagarna, omkring tre månader senare än normalt.

Annonser