Snabba beslut på skolschemat

En kull lättar, hunden står och hagelknallen ekar.

Eleverna på Svenljunga Naturbruksgymnasiums jaktprogram skördar frukten av sitt arbete på Rådde gård under ett par veckor varje höst. Då jagar de nämligen självföryngrande rapphöns för stående fågelhundar. En spännande, social och rolig jaktform. Jaktjournalen hängde med på förmiddagslektionen.

Tredjeårskullen har samlats på Rådde gård en dryg mil från gym­nasieskolan i Svenljunga. Det är en av höstens första kyliga morgnar i slutet av september och dagens agenda består av fågeljakt, närmare bestämt rapphönsjakt med pointer.
Carl Fredrik Stolt är inkallad hundförare. Han var tidigare jaktlärare på programmet och utnyttjar därför sina pedagogiska erfarenheter även nu när han går med hunden.
Rådde gård drivs av Hushållningssällskapet som gör testodlingar. Svenska Jägareförbundet har jakträtten men upplåter fågeljakten på omkring 150 hektar till jaktprogrammet.
Under de fem år skolan haft marken har arbetet med bevarande och förvaltning av rapphöns och fasan gjort stora framsteg. Nu finns naturlig föryngring av båda fågel­arterna, mycket tack vare återskapandet av skyddande biotoper.
– Det är riktigt kul att under inventeringen se att arbetet lönat sig, säger Mattias Mårtensson, ämneslärare i jakt och viltvård.

Yrvädren söker av

I årskurs tre går åtta elever. Sju av dem är med på dagens jakt. De kommer alla från Västra Götalands län och drivs av sitt jaktliga intresse. När det är dags att släppa hun­den delas de in två och två. Tillsammans de Carl Fredrik går de sedan i par för att snabbt kunna vara beredda om hunden plötsligt står för fågel. Övriga klasskamrater och lärare håller sig på behörigt avstånd och iakttar hundar och beväpnade elever.
Carl Fredrik har för dagen med sig tre pointrar. Hesselhöj Estelle, sonen Stenbitens Epson och sondottern Ljungaberga Nora. Alla tre har visat sig vara framgångsrika, både när det gäller jakt på fältfågel och ripor.
– De revierar bra och jobbar precis som jag vill, säger Carl Fredrik.
Hela klassen har rundat fälten som ska jagas av så att hundarna får jobba i rätt vind, och Epson som släpps först far i väg som en gevärskula. Snabbheten och förmågan att effektivt söka av gräsvallen är imponerande att se.

Fryser i steget

På det första fältet är det tomt på fågel men när klassen kliver över stengärdesgården och tar sig in på nästa gärde, en stubbåker, blir det relativt snart mer spännande.
Pointerhannen går upp i vind och drar i väg. Han vänder i ena kanten och söker snabbt av stubben mot andra sidan. Så tvärvänder han plötsligt mitt i steget och fastnar i den så typiska positionen som kännetecknar en fågelhund som har fågelvittring i nosen.
– Nu avancerar vi snabbt upp mot hunden. Ni måste ta höjd. Jag vill inte se några släpande forwards här inte, säger Carl Fred­rik till Patrik Molander och Rasmus Edman som är först på tur.

rapphons10

Apportering är inga problem.

Kommenderar avance

De två eleverna halvspringer för att komma i kapp Carl Fredrik. Epson står fortfarande kvar i position ett tjugotal meter framför honom. När Patrik och Eddi slutit upp på var sin flank går de snabbt framåt och Carl Fredrik ger Epson kommando att resa fågeln.
Hunden smyger framåt, först en meter sedan två, sedan ytterligare fem. Så lättar en hel kull med rapphöns plötsligt framför honom. Hunden stannar lydigt kvar medan fåglarna blixtsnabbt tar till flykten. De viker dock av något till vänster och Patrik som har den flanken får i väg ett skott.
När flocken är på säkert avstånd syns hur en fågel hamnar på efterkälken och dalar ner i gräset på den angränsande vallen.
– Kanon, Patrik. Du fick den, säger Carl Fredrik.

 

Tvåor sluter upp

Epson som inväntat klartecken för apport drar i väg för att leta reda på rapphönan och det dröjer några minuter innan han finner den ett hundra tal meter bort.
– Det här var kul, säger Patrik när han efter avlämning och gratulation från hundförare får ta hand om sitt nedlagda vilt.
Dags för byte av skyttar. Epson får dock jobba vidare ett tag till. Den här gången får Linus Jakobsson och Liselott Jonsson följa med Carl Fredrik i täten. En snårig kohage ska sökas igenom.
Medan förare och skyttar börjar röra sig framåt, alltmedan hunden far fram, har ett gäng andraårselever dykt upp. De ska vara med en stund för att se hur jakten går till. Först nästa år kommer de att få jaga rapphöns själva. Nu står de ihop med lärarna och de tredjeårselever som väntar på tur.

Svenljungaeleverna får stifta bekantskap med rapphönsjakt med stående fågelhundar.

Svenljungaeleverna får stifta bekantskap med rapphönsjakt med stående fågelhundar.

Fredat vilt

Det höga gräset i den gamla kohagen gör det svårt att se Epson, men när han inte återvänt från sin söktur misstänker både Carl Fredrik och de två skyttarna att något är på gång.
Vi avancerar framåt ett par meter och får syn på hunden mellan grästuvorna.
Samma scenario som på stubbfältet upp­repas igen. Linus och Liselott tar var sin flank och alla tre går nu fram mot hunden. Carl Fredrik gör de två eleverna uppmärksamma på att det kan sitta fasaner här. De är fredade så inga skott får avlossas då.
Nytt avancekommando och en fasanhöna lättar. Bössorna tas ner igen.
– Det spelar ingen roll om man får skjuta eller inte. Det är spännande ändå, säger Linus när han bryter hagelgeväret.

Fler kullar

Gänget fortsätter över fälten och pointrarna söker från sida till sida i ett till synes outtröttligt tempo. Vid en stenmur blir det på nytt stånd. Men rapphönsen är extremt störningskänsliga och lättar innan skyttar­na är klara. De seglar över stenmuren och försvinner i fjärran. Inte heller kullen som bara knappt hundra meter längre fram lättar längsmed stenmuren efter ett nytt stånd ger eleverna några bra skottchanser.
– De här vilda kullarna är svåra att komma åt. De flyger fruktansvärt lätt och är man inte med på noterna går det inte. På sätt och vis är det bra träning för eleverna. Nu märker de att man måste ha fokus och vara förberedd för att få läge, säger Mattias Mårtensson.
Totalt reser hundarna fyra rapphönskul­lar med ett tiotal fåglar i varje. Dessutom finner hundarna en handfull fasaner, inklu­sive en kyckling. En observation både lärare och elever glädjer sig åt, eftersom fasaner inte tidigare haft någon lyckad föryngring på marken.
Vid tolvsnåret bryter klassen för lunch och åker tillbaka till skolan. Det blev bara en fågel med hem i dag, men eleverna fick uppleva riktigt bra hundjobb och många fågelsituationer. Jakten med stående fågelhund är, precis som Linus Jakobsson säger, så mycket mer än bara skotten.

En nöjd skytt med dagens bärgade rapphöna.

En nöjd skytt med dagens bärgade rapphöna.

 

Fakta
Svenljunga naturbruksgymnasium

Skolan erbjuder två pro­graminriktningar med fokus på jakt och skog. En ger eleven högskoleförbere­d­ande kunskaper, den andra har utökat jaktligt schema.
Naturbruksgymnasiets jaktprogram foku­serar på att ge eleverna en så bred jaktlig erfarenhet som möjligt. Under de tre åren får eleverna prova på de flesta jaktformerna, från skånsk fågeljakt till kronviltsjakt i Norge. Skolan har jakträtt på 1 100 hektar (950 ha skog + 150 ha åker).
Skolan har två jakthägn där eleverna både studerar och jagar dovvilt och vild­svin. Dessutom har de vildsvinshägn specifikt ägnat  åt hundträning. På sin fritid kan eleverna ägna sig åt åteljakt på vildsvin. På cykelavstånd från skolan finns också möjlighet till kråk- och rävjakt.
Egna jakthundar får med­tas till skolan och de elever som bor långt från skolan erbjuds internatboende.

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser