Snabb björnjakt för Niklas och Jim

Orsa (JJ) När hundarna hittat björnen tog det inte mer än fem minuter innan den var skjuten. Niklas Friberg, Orsa och Jim Olsson, Mora, gjorde en snabb affär i går eftermiddag.

– Jag fick ett telefonsamtal av en kompis som haft uppe björn med sin jämthund. Men han kom inte till avslut så jag tog med mig Jim Olsson och hans plott Nate och min Trassel, berättar Niklas Friberg, som även sköt en björn på premiärdagen.

Jämthunden hade haft tag i björnen i marker norr om Orsa i trakterna av Brynberget. När Niklas och Jim släppte sina hundar hittade de snabbt ett spår, men tyvärr visade det sig att de tagit an en mård som gått in i ett stenröse.

– Vi kopplade hundarna och ringade stort för att hitta björnspåret och det gjorde vi också. Då släppte vi hundarna och upptaget kom bara 300-400 meter bort. Det gick undan någon kilometer rakt mot postarna, men vände och kom upp rakt emot oss.

– Det var egentligen ganska odramatiskt, vi sköt björnen när den dök upp och allt gick bra, berättar Niklas.

Björnen var en hona på cirka 140 kg.

Jim Olsson och Niklas Friberg, sköt igår en björnhona norr om Orsa. Plottarna Nate och Trassel gjorde grovjobbet.
AKTUELLT

Så blir lodjursjakten 2019

Länsstyrelserna är i färd med att fatta beslut om vinterns lodjursjakt. Flera län har redan fastställt tilldelningen. Här ser du vilka kvoter som meddelats.

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Annonser