Smygarebäckens Lian

Tommy Pålsson släpper Lian, men oturligt nog ligger det älg alldeles för nära vägen. Upptaget kommer mindre än 200 meter från bilen och den ensamma vuxna älgen drar i väg långt. Gråhundshannen Smygarebäckens Lian är dubbelchampion och en säker löshund med en mycket trevlig mentalitet. Men hans stjärnstatus handlar bara till en del om honom själv. En hel del handlar om hans valpar. Lian har visat sig vara en mycket bra nedärvare. Text och foto: Ulf Lindroth

Det tar inte lång tid för SE J(LÖ)CH SE UCH Smygarebäckens Lian att hitta älg i skogarna öster om Ormsjö den oktobermorgon då Jakt­journalen följer honom och husse Tommy Pålsson, Dorotea, ut i markerna. Med tanke på det skarpa föret går det nästan för fort.
Upptaget kommer mindre än tvåhundra meter från den parkerade bilen. Älgen har säkert hört att den har sällskap i markerna och reagerar därefter.
Det hörs några skall från upptagsplatsen. Sedan ett par skall till som redan låter lite läng­re bort. Tommy – som själv kallar hunden för Rex – tolkar det han hör.
– Rex är lugn i upptagen, men jag har sett att han kan vara snabb nog att springa några hundra meter intill en älg som går undan. Då kan han slå något skall.
Pejlen kompletterar bilden. Älgen går utför den långa sluttning vi släppt i. Strax syns Rex spår dra i väg längs den lilla grusväg som löper uppströms på södra sidan av Långseleån vid sluttningens fot.

Vänder vid bäck
– Det är nog en oxe, säger Tommy när han ser att älgen valt vägen.
Förhoppningen står egentligen till ko och kalv. Chansen att få ett ståndskall är störst om vi hittar ett sådant ekipage. Och Tommy har fått rapporter om att ett par kalvkor ska hålla till i den här delen av marken.
Efter att älgen sprungit längs vägen en bit vinklar den upp i skogen igen. 2,7 kilometer från upptaget når älgen en bäck, ett biflöde till ån. Tommy hoppas att Rex ska stanna där.
– Han går över om han har kontakt med älgen, men troligen stannar han vid bäcken om han bara följer en skenälg.
Astron visar hur Rex stannar. Strax vänder han tillbaka längs sina bakspår.
Vi drar oss däråt och möter honom. På vägen syns avtryck av stora klövar från ett ensamt djur som gjort sig rejäl brådska bort från trakten.
När hunden är tillbaka går vi upp längs en skogsbilväg och släpper igen. Det ligger några centimeter skarp snö på marken. Under den är mossan i myrarna frusen och varje steg hörs tydligt. Det är inga idealförhållanden för löshundsjakt och knappast den bästa dagen för Rex att visa vad han går för. Men det har han å andra sidan redan visat.

Ung champion
Smygarebäckens Lian, alias Rex, är en av flera gråhundar som Tommy Pålsson haft genom åren. Rex är Tommys tredje jaktchampion och den äldre av två hundar han har nu. Den yngre är Rex son, Älglegans Blixten.
Blixten är ett av nio syskon och en av de fem ur kullen som jaktprovsmeriterades redan under sin första jakthöst kring 1,5 års ålder. Det är intressant med tanke på varför Rex upp­märksammats lite extra i gråhundskretsar – som nedärvare.
Rex egen första älg var en skenälg som sköts när han var 1,5 år. Tommys filosofi är att det kan vara lagom spännande för en unghund. Det blir lite mindre intensivt att komma ikapp en död älg än att vara i händelsernas centrum när det skjuts på ett ståndskall.
– Jag tror att det kan hjälpa dem att bygga upp självförtroendet, säger han. Men den andra älgen sköts på stånd.
Sedan gjorde Rex en snabb jaktprovskarriär.
– Han blev färdig dubbelchampion vid två och ett halvt års ålder, berättar Tommy.
Den första starten vid ett och ett halvt års ålder resulterade i en tvåa på 61,5 poäng. Hösten därpå inledde Rex med en etta på 88,5 poäng. Nästa prov kopplade Tommy i förtid och fick en nolla, men nästa start gav återigen en etta. Kort därpå fick han sitt andra cert på utställning och var färdigmeriterad.

Lian, eller Rex som han kallas till vardags, är injagad i vidsträckta marker i Västerbottens inland.
Formad i skogen

Bra hundar har som regel mycket jakt bakom sig. Den oktoberdag då Jaktjournalen följer med i skogen har Tommy en vecka ledigt som helt ägnas åt löshundsjakt. Flera marker finns tillgängliga och brorsonen Robin är med som passare.
Med är även Lians uppfödare Tomas Lager, med Smygarebäckens kennel. Han har lämnat hemmamarkerna väster om Kristinehamn för att
kunna släppa sina gråhundstikar utan att oroa sig för vargen. Det är inte längre möjligt hemma.
En av Tomas tikar är för övrigt en kullsyster till Rex, Smygarebäckens Lekva, som också är jaktchampion men dessutom tredubbel utställningschampion. Av de nio syskonen i deras kull har fem blivit dubbelchampions.
Goda gener är grunden, men Tommys filosofi är att forma sina hundar genom jakt. Ett exempel på att det gett resultat är förstås Rex. Men även om Rex är bra, så vill inte Tommy säga att det är den allra bästa hund han haft. Den platsen har Zacko, inte minst för att den hunden hade en alldeles särskild förmåga att få älgen att stå.
Rex är likafullt en mycket säker jakthund. Tommy uppskattar särskilt hans effektiva sök som sker i bra tempo och i kontakt med fö­raren. Rex har dessutom en bra förmåga att få stopp på älgen och ett tätt skall, kring 100 skall i minuten. Han har också ett mycket lugnt och stadigt psyke och är envis, men inte för envis.
– Om han har kontakt med älgen håller han på hela dagen, men annars släpper han.

Nedärver jakt och psyke
Rex skäller björn, men går inte in nära och gör bara korta förföljanden. Det är bara bra, tycker Tommy som vill ha en renodlad älghund. Rex son Blixten är däremot mera förtjust i björn och jobbar mera inpå dem. Det är kanske ett av tecknen på att han ärvt ett mycket stabilt psyke, vilket är något han har gemensamt med fler av Rex valpar.
Avelsrådet Sune Eriksson trycker på vad Smygarebäckens Lian – som sagt är det Rexs namn i registreringsbeviset – visat i aveln. Han är en bra jakthund, men som nedärvare verkar han vara en av de sällsynta stjärnorna.
Tidig jakt och ett starkt psyke återkommer hos en stor andel av valparna, konstaterar avelsrådet. Och valparna jagar bra.
Efter en gråhundshannes första fem kullar måste resultatet utvärderas för att hunden ska få fortsätta i aveln. Minst 20 procent måste vara jaktprovsmeriterade. Det har Lians val­par klarat med råge och dessutom har de varit friska och fina. På den grunden har avelsrådet gett klartecken till fortsatt användning i aveln och räknar nästan med att Lian ska användas till det maximala tillåtna antalet kullar, 15 stycken. Det är mycket ovanligt.

Björnrapport
Allt det där är ganska avlägset en oktoberdag på sluttningen söder om Långseleån. Minst av alla bryr sig Rex.
Den snabba turen efter den första sken­älgen rev antagligen upp ett litet sår på en av tassarna, ett sår som Rex fått i det skarpa föret ett par dagar tidigare. När han kom tillbaka syntes lite blod i hans spår. Men tassen slutar blöda och hunden söker vidare som om inget hänt.
Tyvärr syns inte ett färskt älgspår i snön. Inte ett enda. Ännu mindre något efter ko och kalv. Det som händer härnäst händer hos Tomas Lager, som går själv med en av tikarna flera kilometer bort. Plötsligt ringer Tommys mobiltelefon.
– Tomas har haft en björn på 15 meter, berättar han när han avslutat samtalet.
Björnen hade vaktat en död älg som den grävt över efter bästa förmåga. Tomas tog det enkla beslutet att välja en annan väg och tiken hade varit helt överens med honom på den punkten.
Tommy skrattar gott. De jagar i björnland och kontakter är ingen sällsynthet. Men det är älg vi är ute efter i dag.

Smygarebäckens Lian SE J(LÖ) CH SE UCH med ägare Tommy Pålsson, Dorotea.Sista chansen
Efter tre timmar kan vi se Robin på avstånd på hans vägpass. Rex springer dit och hälsar, men Tommy kallar tillbaka hunden med låga visslingar för att ta en sista chans. Det finns fortfarande ett litet område kvar i vinkeln mel­lan Robins skogsbilväg och vägen längs ån.
Vi är nära platsen där Rex tog upp i morse och hade den älgen sällskap så kan det fortfarande hända något. Rex kommer och går ut på nytt sök i den riktning Tommy önskar. De sista hektaren söks raskt av. Och Rex hittar älg!
Men det går som det går. Traktens älgar har varit svåra att få att stå hela hösten och på det här skarpa föret är de om något värre än vanligt. Det blir några skall, sedan går hund och älg raka spåret ner mot Långseleån. Älgen går över den breda strömmen, men Rex stannar.
Spåren visar att det återigen var frågan om en ensam vuxen älg. Rex har jobbat på bra, även om det inte räckte ända fram. Tommy hämtar Robin och Rex och bryter för dagen.
Det kommer en ny dag imorgon. Rex ska få vila, men hans son Blixten ska få gå i stället. Det kan nog bli bra. Han är visserligen ung, men han har ju att brås på.

lian-42.jpgSmygarebäckens Lian SE J(LÖ) CH SE UCH S39076/2007.
Efter: S49476/2003 Allert Av Lirebu.
Undan: S22135/2004 Gubbåsmyrens Duffa.
Uppfödare: Tomas Lager, Nora. Ägare: Tommy Pålsson, Dorotea.

Jaktprov:
2008-11-07    Jämtland-Härjedalen    Ingemar Åslund    61,5 p    2:a2008-11-29    Västerbotten    Ulf Persson    GK Älgspårprov
2009-10-03    Västerbotten    Torbjörn Henriksson    88,5 p    1:a
2009-10-15    Västerbotten    Rolf Modin    51,5 p    0:a
2009-11-20    Västerbotten    Lars-Olov Olofsson    76,5 p    1:a

Utställning:

2008-02-10    Gideå    Kerstin Henriksson    JUNKL 1, JUNKK 2, CK, BHKL 42008-11-29    Ammer    Arvid Göransson    B/J KL 1, B/J KK 3, CK, BHKL 4, CERT
2009-02-15    Gideå    Arild Berget    B/J KL 1, B/J KK reserv
2009-03-28    Åsele    Thomas Eriksson    B/J KL 1
2009-05-17    Boliden    Britt Marie Nordquist    B/J KL 1, B/J KK 1, CK, BHKL 2, CERT
2009-05-23    Sandvik/Östersund    Ulf Ottosson    B/J KL 1, B/J KK 3
2009-06-14    Stöndar/V-norrl    Jari Fors    B/J KL 1, B/J KK 4
2009-08-02    Backe    Lennart Edfors    B/J KL 2
2009-08-15    Lycksele    Olle B Häggkvist    B/J KL 1, B/J KK 4
2009-11-28    Ammer    Erna Britt Nordin    B/J KL 1, B/J KK 1, CK, BHKL 1, CERT, BIM

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser