Smittsam CWD kan inte uteslutas i Arjeplog

Nu är det tredje fallet av CWD hos älg konstaterad i Arjeplog. Personalen på Statens veterinärmedicinska anstalt kan inte utesluta att det rör sig om en smittsam variant av sjukdomen.

Det tredje fallet av CWD hos älg i Arjeplog är nu konstaterat. Foto: Gettyimages

Piteå-Tidningen rapporterar i sin pappersupplaga att även det andra provet som togs på älgen, som sköts under årets älgjakt, visar CWD.

– Vad gäller frågan om vad fallen på de älgar som hittills påvisats ha CWD beror på, eller om de är smittsamma, så kvarstår den osäkerhet som tidigare meddelats. Det är för tidigt att utesluta att det kan finnas en smittsamhet, säger Maria Nöremark, epidemiolog på SVA, till Piteå-Tidningen.

De två första älgarna med konstaterad CWD avlivades i Arjeplog i mars respektive maj. De var båda 16 år gamla älgkor. I det senaste och tredje fallet handlar det om en tio år gammal älgko.

SVA skriver om CWD här.

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Dystert rekord i vargattacker – men ingen skyddsjakt

Sommaren 2020 kommer att gå till historien som ett dystert rekordår när det gäller vargattacker på fårbesättningar i Västra Götaland. Hittills har 41 får dött vid fem attacker. Nu visar det sig att en attack i Alingsås utfördes av samma varg som dödade får i Tiveden i Örebro län 10 maj.

Film: Ruggig närkontakt med stora älgtjurar

Tony Ögren i Västernorrland fick på måndagsmorgonen sådan närkontakt med två stora älgtjurar, att det blev nästan skrämmande. – Jag var beredd att hoppa bakom en rejäl tall som jag hade intill mig, säger Tony.
ANNONS ▼