Smedmarkens Drilla

Hare eller räv, för Drilla spelar det ingen roll, hon driver bägge viltslagen med stor glädje och passion. Att hon dessutom gör det bra visar hennes meriter. Två gånger på stövar-SM och en gång på räv-SM, ett svårslaget rekord för en stövare.

För Drillas del är både hare och räv uppskattade drevdjur men enligt husse är räven förstahandsvalet.

Finska stövaren Smedmarkens Drilla är en jaktmaskin av rang. Hon riktigt sprudlar av jaktlust när husse Erik Malm tar ut henne ur bilen och redan i kopplet börjar hon gnälla. Sekunderna senare är hon lös och väckskallen ljuder i den klara och kyliga morgonluften.
– Det är mest troligt en räv som varit ute på lite nattliga äventyr som hon nu fått slag på, säger andra hussen, Leif Malm.

Familjehund

Drilla är inne på sitt åttonde levnadsår men det är inget man ser några sviter av i skogen även om husse Leif tycker det.
– Nog ser jag skillnad nu och mot när hon var riktigt på topp för ett par år sedan. Konstigt vore väl annars med tanke på vad hon varit med om, konstaterar Leif.
– Vissa perioder har hon varit enda hunden och när nu Erik också jagar så mycket som han gör så har det hänt att hon fått jaga ganska hårt periodvis. Nu är ju inte det till någon nackdel egentligen, för en stövare som får jaga mycket blir ju också bra på det de ska göra, säger Leif.
Under tiden vi står och pratar så kommer Drilla tillbaka från det rävslag hon väckte på.
– Hon tystnade nere vid grytet som är där så vi drar oss upp mot skogen så får vi se om hon hittar någon hare i stället.

Så sent som hösten 2014 gjorde Drilla sin senaste SM-start.

Så sent som hösten 2014 gjorde Drilla sin senaste SM-start.

Drilla valde

Drilla är ett utmärkt exempel på en stövare som bemästrar både hare och räv som drevdjur. Hon har visserligen ingen elitetta på hare utan championatet är erövrat på räv. Däremot har hon förstapris med höga egenskapspoäng på båda djurslagen. Toppnoteringen är 64 poäng på räv öppenklassprov, 62 poäng på särskilt rävprov (SR) och 57 poäng på hare öppenklass.
– Jag tycker nog att hon är bäst som rävhund men det beror kanske på att jag helst jagar räv. Numera jagar hon bara hare på jakt­prov och om husse vill ha lite kött till grytan, säger Leif med ett leende.
Från början jagade annars Drilla allt som kom i hennes väg och när hon styrts undan från klövdjuren gjorde hon egentligen valet själv.
– Tanken från början var nog mest att få fram en bra harhund men hon visade själv att räven låg högt upp på listan över favoritdrevdjur så då fick det bli så och hon har sedan utvecklats till en riktigt bra rävhund, konstaterar Leif.

Fältharen kommer rusande på vägen.

Fältharen kommer rusande på vägen.

Tuff start

Drillas karriär som jakthund kunde annars slutat redan i tidig ålder. Vid stövarjaktens dag i december 2010 blev Drilla olyckligt påkörd av en bil och fick svåra skador. Bland annat fick hon skador på ryggen med ett diskbråck som följd.
– Det kunde varit slut med henne den gången men som tur var så klarade hon sig och någon månad senare tog hon ett förstapris på särskilt rävprov, berättar Leif.
Hösten 2011 fortsatte provkarriären och under säsongen 2011/2012 fixade Drilla sitt championat som hon erövrat på räv.

Men Drilla är hack i häl.

Men Drilla är hack i häl.

Tre SM-starter

Alla hundar är unika och Drilla har ett rekord som troligen är väldigt svårslaget. Hon har nämligen kvalat in till tre SM under tre olika säsonger. Tyvärr har det inte lyckats så bra vid något av dessa men prestationen brukar vara att ta sig dit för väl där kan vad som helst hända.
Hon började med räv-SM i Småland sä­songen 2012/2013. Där blev det en sjunde­plats efter att Drilla drivit full tid första dagen men andra dagen hamnade rävarna i gryt innan drevtiden räckte till pris.
Säsongen därefter, 2013/2014, tog sig Dril­la hela vägen till stövar-SM som avgjordes i Älvdalen. Den gången slutade Drilla på tionde plats efter att ha misslyckats att resa vilt första dagen men med ett tredjepris på hare andra dagen.
Tredje SM-tävlingen för Drilla var nu i höstas då hon kvalade in till stövar-SM i Västernorrland med Sollefteå som provort. Även denna gång blev det lite grus i maskineriet och Drilla fick nöja sig med nionde plats.
– Vi kan väl konstatera att vi inte haft någon överdriven tur på de SM vi varit med på men otroligt roligt har det varit att få kvala in och vara med i alla fall, konstaterar både Leif och Erik.

Upptag på väghare

Vi byter område med förhoppning att hitta en fälthare som vi kan få lite drev på. Under tiden som kaffet värmer så söker Drilla ut och hon gör oss inte besvikna. Ett jublande påstick förkunnar att haren är på benen.
Det som sedan bjuds är ett skolexemplar i konsten att bemästra fältharens manér att springa väg. Under den timme som Drilla håller i gång haren är den säkert 80 procent av tiden på olika vägar och försöker att skaka av sig den envisa förföljaren, dock utan att lyckas.
Nu kunde drevtiden slutat redan efter halva tiden men en krånglande halvautomat i Eriks händer gjorde att vi fick njuta lite läng­re av drevet innan Leif kunde avsluta när ha­ren återigen kom springande längs en väg.

Leif och Erik Malm med sin räv- och harhund, Smedmarkens Drilla.

Leif och Erik Malm med sin räv- och harhund, Smedmarkens Drilla.

Dags för avlösning

Drilla gör ett bra jobb och på eftermiddagen är det dags för hennes avkomma, Rävhallarnas Bixie, att komma loss.
– Vi har tagit tre kullar på henne men än så länge har de inte visat sig så mycket på jaktprov. För egen del så hoppas jag kunna starta Bixie denna säsong för hon börjar prestera riktigt bra nu och dessutom vore det roligt att kunna ge Drilla lite avlösning i skogen, konstaterar Leif.

Drillas tre bästa egenskaper:

1.    Frisk och hållbar
2.    Envis
3.    Jaktlust

Fakta:

SE J(Räv)CH SE Smedmarkens Drilla S27780/2007.
Efter: SE JCH NO JCH Rapp S46849/99.
Undan: SE JCH Korpijärvi Rina S54246/2003.
Ägare: Leif och Erik Malm, Hyltebruk.
Uppfödare: Tomas och Ann Louise Gullberg, Landeryd.

Utställning

2009
SvStk    Siv Bengtsson    2 Ökl

Jaktprov

2009/2010
SvStk    Sune Carlsson    2 Ökl hare
SvStk    Sune Carlsson    1 Ökl räv
SvStk    Arne Liljedahl, Mats Strandqvist    3 Ekl hare/räv

2010/2011
SvStk    Rolf Bengtsson, Göran Johansson    0 Ekl
SvStk    Stig Sjunnesson    1 SR
SvStk    Tommy Persson, Bengt Andersson    1 Ekl räv

2011/2012
SvStk    Gert Svensson    0 SR

2012/2013
SvStk    Arne Nilsson, Tommy Persson    0 Ekl hare/räv
SvStk    Lennart Persson    1 SR
SvStk    Karin Åström, Sivert Adolfsson    3 Ekl räv

2013/2014
SvStk    Knut Johansson, Kjell Olsson    0 Ekl hare
SvStk    Hans Eriksson, Dan Westerling      0 Ekl räv/hare
SvStk    Daniel Svensson    1 SR
2014/2015
SvStk    Ola Mared, Kent Liljekvist    3 Ekl hare
SvStk    Johan Åkerlund, Mikael Backman    0 Ekl räv/hare

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT
ANNONS ▼

Annonser