Småviltsjakten stoppas i Västerbotten

Umeå (JJ) Länsstyrelsens rennäringsdelegation i Västerbotten har beslutat att stoppa småviltsjakten på statens marker ovanför odlingsgränsen under första älgjaktsveckan. Endast godkända jaktarrangörer får tillstånd att ta med jaktgäster efter samråd med älgjaktslagen i området.

Småviltsjakten på statens marker inleds den 25 augusti och kommer i år att stoppas under första älgjaktsveckan 5- 11 september. Det är första gången jakten stoppas sedan den infördes. Som skäl till jaktstoppet anges att många anser att småviltsjägarna stör älgjakten.
Beslutet att stoppa småviltsjägarna under andra jaktveckan kommer förmodligen att innebära en stor anhopning av jägare, både svenska och norska under första jaktveckan.
– Beslutet innebär i praktiken att svenska jägare förlorar två jaktveckor, säger en ilsken jägare till JJ.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser