Smart rävåtel för kalla vintrar

Buffén är öppnad, men ingen kommer att ta för sig för mycket. För att få loss innehållet häller du lite varmt vatten på hinkens utsida. I det 
här fallet var frysningen inte helt färdig efter cirka 20 timmar i –15 grader, men det kan 
fyllas i efterhand. Den idealiska rävåteln räcker länge. Den lockar också räven att både stanna en stund vid varje besök och att komma tillbaka ofta. Med en yxa, en hink och vatten kan du skapa den perfekta foderautomaten för räv. Perfekt för rävjägaren, vill säga. Text och foto: Ulf Lindroth

Det krävs bara enkla redskap för att göra en effektiv hinkåtel. Råvarorna kan variera, här är det de äldsta påsarna som hittats vid en avfrostning av frysen samt lite överblivet apporteringsvilt.
Finfördelat åtelmaterial håller räven sysselsatt. Den hämtar gärna bit efter bit och springer undan och äter dem i skydd. Men kråkfåglar­na kan göra processen kort med en åtel där det bara är att hämta lösa småbitar. Och det kan vara svårt för en vakjägare att hinna skjuta om räven bara springer in och nappar åt sig bitarna.

Hugg upp åtelmaterialet i små bitar. Då och då ska räven kunna få loss en munfull, men inte mycket mer.Små bitar mat
Ett enkelt men lumpet trick gör det betydligt svårare för räven att skynda sig, samtidigt som det lurar kråkfåglarna nästan helt. Ändå låter det räven få tillräckligt mycket lön för mö­dan för att den ska återkomma gång på gång.
Knepet bygger på att låta det finfördelade åtelmaterialet frysa in i vatten. Vintertid är det sällan några svårigheter att ordna infrys­ningen under norrländska förhållanden. Några av de senaste vintrarna har visat att det kan många gånger kan gå alldeles utmärkt även i söder.
En hink eller en balja med sluttande kanter (så att den inte fryser sönder alltför lätt) blir en perfekt gjutform. Med hjälp av den skapar man lätt en rävåtel i form av en stor isglass, fylld med godbitar.

När hinken fyllts med åtelmaterial spolar du i vatten. Sedan ställs hinken ut för att frysa. Effektivt och lätt

Småfisk passar bra till åtelmaterial. Finfördelade slaktrester går också fint. Och hundmat kan vara en uppskattad tillsats.
Tillvägagångssättet är enkelt: Lägg åtelmaterialet i hinken. Fyll på vatten. Låt frysa. Knacka sedan ur innehållet på åtelplatsen.
Åtelblocket innehåller nu godsaker som räven också kan få loss. Men den måste jobba för det, så den kommer att tillbringa mycket tid på åtelplatsen och göra många besök. Ändå kommer åteln att räcka länge, för den släpper inte ifrån sig några stora bitar till en gnagande räv och kråkfåglarna får det svårt att komma åt något alls.

AKTUELLT

100 Pantera – långhållssatsning från Sauer

Under året lanserades Sauer 100 Pantera. Geväret är tänkt som ett alternativ för den som är intresserad av långhållskytte men ändå vill ha ett jaktvapen för rörlig jakt. Jämfört med tidigare versioner av Sauer 100 är det framförallt stockningen som är utvecklad. Den flutade pipan är 19 mm i diameter och 50 cm lång vilket ger ett förhållandevis kompakt vapen.

Doris – dreverkungens drottning

Thomas Ekroth, Umeå, har haft fem drevrar i sin ägo och alla har varit jakt- och utställningschampions. Den senaste, Vildtjärns Doris har haft fantastiska framgångar både i utställningsringen och på jaktprov. Om det funnits ett VM i drever hade Thomas definitivt varit världsmästare.

Filmade oskyggt lodjur

Vanessa Andersson filmade i tisdags ett lodjur som lunkade framför bilen i flera hundra meter. "Inte ett onormalt beteende", säger länsstyrelsens personal om lodjuret.

Annonser