Smart rävåtel för kalla vintrar

Buffén är öppnad, men ingen kommer att ta för sig för mycket. För att få loss innehållet häller du lite varmt vatten på hinkens utsida. I det 
här fallet var frysningen inte helt färdig efter cirka 20 timmar i –15 grader, men det kan 
fyllas i efterhand. Den idealiska rävåteln räcker länge. Den lockar också räven att både stanna en stund vid varje besök och att komma tillbaka ofta. Med en yxa, en hink och vatten kan du skapa den perfekta foderautomaten för räv. Perfekt för rävjägaren, vill säga. Text och foto: Ulf Lindroth

Det krävs bara enkla redskap för att göra en effektiv hinkåtel. Råvarorna kan variera, här är det de äldsta påsarna som hittats vid en avfrostning av frysen samt lite överblivet apporteringsvilt.
Finfördelat åtelmaterial håller räven sysselsatt. Den hämtar gärna bit efter bit och springer undan och äter dem i skydd. Men kråkfåglar­na kan göra processen kort med en åtel där det bara är att hämta lösa småbitar. Och det kan vara svårt för en vakjägare att hinna skjuta om räven bara springer in och nappar åt sig bitarna.

Hugg upp åtelmaterialet i små bitar. Då och då ska räven kunna få loss en munfull, men inte mycket mer.Små bitar mat
Ett enkelt men lumpet trick gör det betydligt svårare för räven att skynda sig, samtidigt som det lurar kråkfåglarna nästan helt. Ändå låter det räven få tillräckligt mycket lön för mö­dan för att den ska återkomma gång på gång.
Knepet bygger på att låta det finfördelade åtelmaterialet frysa in i vatten. Vintertid är det sällan några svårigheter att ordna infrys­ningen under norrländska förhållanden. Några av de senaste vintrarna har visat att det kan många gånger kan gå alldeles utmärkt även i söder.
En hink eller en balja med sluttande kanter (så att den inte fryser sönder alltför lätt) blir en perfekt gjutform. Med hjälp av den skapar man lätt en rävåtel i form av en stor isglass, fylld med godbitar.

När hinken fyllts med åtelmaterial spolar du i vatten. Sedan ställs hinken ut för att frysa. Effektivt och lätt

Småfisk passar bra till åtelmaterial. Finfördelade slaktrester går också fint. Och hundmat kan vara en uppskattad tillsats.
Tillvägagångssättet är enkelt: Lägg åtelmaterialet i hinken. Fyll på vatten. Låt frysa. Knacka sedan ur innehållet på åtelplatsen.
Åtelblocket innehåller nu godsaker som räven också kan få loss. Men den måste jobba för det, så den kommer att tillbringa mycket tid på åtelplatsen och göra många besök. Ändå kommer åteln att räcka länge, för den släpper inte ifrån sig några stora bitar till en gnagande räv och kråkfåglarna får det svårt att komma åt något alls.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sköt ko och tog ut foster

Jägaren ska ha skjutit på två kor. Den ena dog och den sprättade han upp och tog ut ett foster ur. Den andra kon skadesköts och fick avlivas.

Bröd i björnmage faktor vid utredning om jaktbrott

Med 300 björnbesiktningar under sin tid som naturbevakare har Hans Olov Hansson sett hur maginnehållet på fällda björnar skiftat med åren. – Nu för tiden är mycket vanligt med processad mat i magen. Men enligt miljöåklagare Åse Schoultz är brödet i magen på björnen "en faktor" vid utredning om jaktbrott.
ANNONS ▼

Annonser