Smart rävåtel för kalla vintrar

Buffén är öppnad, men ingen kommer att ta för sig för mycket. För att få loss innehållet häller du lite varmt vatten på hinkens utsida. I det 
här fallet var frysningen inte helt färdig efter cirka 20 timmar i –15 grader, men det kan 
fyllas i efterhand. Den idealiska rävåteln räcker länge. Den lockar också räven att både stanna en stund vid varje besök och att komma tillbaka ofta. Med en yxa, en hink och vatten kan du skapa den perfekta foderautomaten för räv. Perfekt för rävjägaren, vill säga. Text och foto: Ulf Lindroth

Det krävs bara enkla redskap för att göra en effektiv hinkåtel. Råvarorna kan variera, här är det de äldsta påsarna som hittats vid en avfrostning av frysen samt lite överblivet apporteringsvilt.
Finfördelat åtelmaterial håller räven sysselsatt. Den hämtar gärna bit efter bit och springer undan och äter dem i skydd. Men kråkfåglar­na kan göra processen kort med en åtel där det bara är att hämta lösa småbitar. Och det kan vara svårt för en vakjägare att hinna skjuta om räven bara springer in och nappar åt sig bitarna.

Hugg upp åtelmaterialet i små bitar. Då och då ska räven kunna få loss en munfull, men inte mycket mer.Små bitar mat
Ett enkelt men lumpet trick gör det betydligt svårare för räven att skynda sig, samtidigt som det lurar kråkfåglarna nästan helt. Ändå låter det räven få tillräckligt mycket lön för mö­dan för att den ska återkomma gång på gång.
Knepet bygger på att låta det finfördelade åtelmaterialet frysa in i vatten. Vintertid är det sällan några svårigheter att ordna infrys­ningen under norrländska förhållanden. Några av de senaste vintrarna har visat att det kan många gånger kan gå alldeles utmärkt även i söder.
En hink eller en balja med sluttande kanter (så att den inte fryser sönder alltför lätt) blir en perfekt gjutform. Med hjälp av den skapar man lätt en rävåtel i form av en stor isglass, fylld med godbitar.

När hinken fyllts med åtelmaterial spolar du i vatten. Sedan ställs hinken ut för att frysa. Effektivt och lätt

Småfisk passar bra till åtelmaterial. Finfördelade slaktrester går också fint. Och hundmat kan vara en uppskattad tillsats.
Tillvägagångssättet är enkelt: Lägg åtelmaterialet i hinken. Fyll på vatten. Låt frysa. Knacka sedan ur innehållet på åtelplatsen.
Åtelblocket innehåller nu godsaker som räven också kan få loss. Men den måste jobba för det, så den kommer att tillbringa mycket tid på åtelplatsen och göra många besök. Ändå kommer åteln att räcka länge, för den släpper inte ifrån sig några stora bitar till en gnagande räv och kråkfåglarna får det svårt att komma åt något alls.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser