Småhunds-SM spikat – görs mer rättvist

Kungsbacka (JJ) I fjol höst var det nypremiär för Småhunds-SM där raserna tax, beagle, drever och basset gör upp om mästerskapstiteln, så väl individuellt som i lag. Med facit från fjolårets tävling skruvas nu ytterligare reglerna något för att göra proven mer rättvisa.

Småhunds-SM som fick en nystart i fjol kommer fortsätta arrangeras. Arkivfoto: Per Jonson

Småhunds-SM kommer arrangeras i samma område som i fjol. Enligt Håkan Hemäng, från arrangörsgruppen är det fina provrutor med bra tillgång på rådjur och hare.

– Vi fick bra feedback och deltagarna var nöjda med provområdena förra året, säger han.

I fjol var första året Småhunds-SM genomfördes med officiella jaktprov. Tidigare har man haft egna regler för SM-proven. Nu utgår man från respektive ras ordinarie drevprov men lägger till så kallade SM-poäng.

– Vi har fått skruva lite på koefficienten för att göra proven mer rättvisa eftersom hundarnas arbetssätt skiljer sig åt en del, säger Håkan Hemäng.

Nytt för i år är också förslaget om att använda två domare per deltagande ekipage.

– På så sätt blir bedömningen också mer rättvis och risken att en ras bedöms av en domare med lite erfarenhet av just den rasen minskar. Vi har inte tagit beslut än men responsen från rasklubbarna är positiv.

Småhund-SM går av stapeln i gränstrakterna mellan Östergötland och Småland sista måndagen i november, men redan på söndagseftermiddagen samlas alla deltagare för invigningscermoni.

Jaktjournalen kommer i vanlig ordning finnas på plats och bevaka arrangemanget. Det kommer bli liverapportering på vår hemsida och senare ett större reportage i tidningen.

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Annonser