Småhunds-SM spikat – görs mer rättvist

Kungsbacka (JJ) I fjol höst var det nypremiär för Småhunds-SM där raserna tax, beagle, drever och basset gör upp om mästerskapstiteln, så väl individuellt som i lag. Med facit från fjolårets tävling skruvas nu ytterligare reglerna något för att göra proven mer rättvisa.

Småhunds-SM som fick en nystart i fjol kommer fortsätta arrangeras. Arkivfoto: Per Jonson

Småhunds-SM kommer arrangeras i samma område som i fjol. Enligt Håkan Hemäng, från arrangörsgruppen är det fina provrutor med bra tillgång på rådjur och hare.

– Vi fick bra feedback och deltagarna var nöjda med provområdena förra året, säger han.

I fjol var första året Småhunds-SM genomfördes med officiella jaktprov. Tidigare har man haft egna regler för SM-proven. Nu utgår man från respektive ras ordinarie drevprov men lägger till så kallade SM-poäng.

– Vi har fått skruva lite på koefficienten för att göra proven mer rättvisa eftersom hundarnas arbetssätt skiljer sig åt en del, säger Håkan Hemäng.

Nytt för i år är också förslaget om att använda två domare per deltagande ekipage.

– På så sätt blir bedömningen också mer rättvis och risken att en ras bedöms av en domare med lite erfarenhet av just den rasen minskar. Vi har inte tagit beslut än men responsen från rasklubbarna är positiv.

Småhund-SM går av stapeln i gränstrakterna mellan Östergötland och Småland sista måndagen i november, men redan på söndagseftermiddagen samlas alla deltagare för invigningscermoni.

Jaktjournalen kommer i vanlig ordning finnas på plats och bevaka arrangemanget. Det kommer bli liverapportering på vår hemsida och senare ett större reportage i tidningen.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser