SM-vinnare förlorade älghund till varg

Hofors (JJ) I lördags slutade älgjakten i tragedi för älghundsägaren Ulf Isaksson, Borlänge. Minst en varg dödade då en av hans meriterade jämthundar inom Korsåreviret. Ikväll begraver han hunden hemma på gården.

SEJCH Pääskysen Veikko blev bara 2,5 år. Foto: Ulf Isaksson.

Jämthunden SJ(LÖ)CH Pääskysen Veikko, blev bara 2,5 år. I lördags dödades han av en varg under älgjakt i Slammerbergets jaktlag nära Korså, utanför Hofors i Dalarna.

Ulf som är en rutinerad och mycket duktig hundkarl vann SM för älghundar 1996 med jämthunden Brushöjdens Urax.

I lördags morse började han med att släppa sin 5-årige jämthundshane Pääskysen Buck som är nordisk jaktchampion.

– Bucken tog upp älg och skällde gångstånd i några kilometer och passerade nära den plats där Veikko senare under dagen skulle bli vargdödad. Men älgen simmade över en sjö och Buck kom sedan tillbaka till mig, förklarar Ulf Isaksson för Jaktjournalen.

– Jag bestämde mig för att släppa Veikko söder om sjön Hinsen där det bara varit sparsamt med vargobservationer i år. Och under höstens jakt har inga vargar synts till.

Jag släppte vid Hättmyran och Veikko tog upp älg nästan genast, bara 400 meter bort, berättar Ulf.

Älgen ville inte stå utan gick undan cirka 5 kilometer i en båge och var nästan tillbaka till upptagsplatsen när Veikko bröt. Något som inte hör till vanligheterna.

Ulf stod kvar nära bilen där han släppt Veikko och kunde via pejl se hur han rörde sig söderut och till slut blev han stilla nära ett vägslut cirka 1,3 km bort.

– När han varit stilla en stund ringde jag upp för att lyssna men hörde bara lite prassel. Då bestämde jag mig för att ta bilen och köra bort till vägslutet och se vad som hänt.

– När jag gick ned mot den plats där hundpejlen visade att Veikko var blev jag orolig. Och när jag var 50 meter ifrån utan att varken höra eller se något blev jag iskall och förstod att något hade hänt.

– När jag hittade Veikko var han helt stel, trots att det bara var 24 minuter sedan han blev stilla på pejlen. Jag såg också tecken på att det varit slagsmål under en gran. Han hade förmodligen slagits för sitt liv och stelheten var väl något med adrenalin-påslag att göra.

Veikko var tämligen hel till det yttre men med hjälp av besiktningsmannen Bert Eriksson kunde man se att hunden var biten i stort sett över hela kroppen.

– Jag är glad att Bert var den som kom till platsen, han är själv jägare och förstår hur man känner vid en sådan här situation. Just nu finns det inga ord för att förklara hur man känner, det är både ilska, frustration och irritation, berättar Ulf.

– Jag har försökt få tillstånd en dialog med länsstyrelsen för att vi ska få vet hur många vargar som rör sig i dessa trakter. Men gensvaret har varit minst sagt svalt.

Under hösten har Ulf bara gjort tre släpp med sina hundar på jaktlagets marker, allt för att undvika att hans hundar ska bli skadade eller dödade av varg.

Istället har han sökt sig norrut och jagat på olika marker.

– Nu finns det nästan inga marker i Sverige där man kan garantera att det är vargfritt. Det är alltid en risk man tar. Jag vet inte just nu hur jag tänker framåt. Jakten är dock en livsstil och jag ska fortsätta jaga med Bucken och kanske provar jag ledhund, men det är inte hugget i sten.

– Nu ska vi ha begravning hemma på gården och jag hoppas att man känner sig bättre till mods när det gått en tid, avslutar Ulf, som så sent som i september blev trea på Jämthundklubbens mästerskap med den nu vargdödade Pääskysen Veikko.

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser