Annons
SM-finalist och stortjurskytt samma vecka | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
2 år sedan älghund-SM 2018
Bättre vecka för en inbiten jämthundsägare går inte att ha. Foto: Privat
SM-finalist och stortjurskytt samma vecka
Kalix (JJ) De senaste dagarna kommer bli svårglömda för Jörgen Stenberg, Kalix. I helgen fick han reda på att familjens jämthund Ares blivit en av finalisterna i Älghunds-SM och igår fick han fälla en monstertjur för Ares på ståndskall.
– Nu väntar jag bara på att bilen ska skära eller nåt. Det kan ju inte fortsätta så här, säger Jörgen och skrattar när Jaktjournalen når honom över telefon. Jörgen och sambon Jaana Väisänen deltog med sin jämthund Ares i slutet av augusti på klubbmästerskapet i Norrbottens län. Ares erövrade ett förstapris på 89,5 poäng men dessvärre räckte det bara till andraplats och någon SM-start var inte aktuell. – Men så ringde telefonen i helgen. Det visade sig att segraren inte hade de utställningsmeriter som krävdes och då var plötsligt finalplatsen vår. Det kändes helt fantastiskt.

Gårdagens jakt

Om det var Ares sätt att tacka för förtroendet eller om Diana hade ett finger med i spelet får vi nog aldrig veta, men Jörgens lycka fortsatte i går. – Vi jagade älg på vår mark strax väster om Överkalix. Jag släppte Ares och han for i väg närmare två kilometer i första söksvängen. På ett hygge där Jaana postade började han rota. Det hade regnat under natten och det tog därför en del tid för Ares att sortera ut spåren. Till slut lämnade han dock hygget och det blev upptag och fast stånd 600 meter längre bort. – Det stod still en kvart ungefär men sen förflyttade det sig några hundra meter närmare hygget.

Största älgen

Jörgen har jagat älg länge och skjutit mellan 100 och 150 älgar genom åren. Den största tjuren är dock bara en niotaggare. Hela förra veckan blev det dessutom stolpe ut. Ares skällde på fel djur och stötte på springälgar. Med detta i bagagen var inte Jörgen allt för hoppfull när han smög in mot ståndskallet. – Jag var helt säker på att det skulle vara en ko och att jag skulle få ägna resten av dagen åt att få in hunden. Men när Jörgen vrider upp kikaren ser han att det är en skoveltjur hunden skäller på. Så fort läget uppstår fäller han älgen. – Det är först när jag kommer fram jag förstår hur stor kronan är. Det kändes helt fantastiskt. Jag var tvungen att ta en bild och skicka till de andra i laget.

Ser fram emot tävlingen

Nu väntar fortsatt älgjakt någon vecka men sen ska Ares få vila i varje fall en hel vecka innan starten. – Det ska bli riktigt kul att starta. Jag och Jaana kommer gå ihop med hunden. Han är ju en familjemedlem vi har ihop.

En riktig grann tjur och jämthunden Ares. Foto: Privat

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!