SM-finalist och stortjurskytt samma vecka

Kalix (JJ) De senaste dagarna kommer bli svårglömda för Jörgen Stenberg, Kalix. I helgen fick han reda på att familjens jämthund Ares blivit en av finalisterna i Älghunds-SM och igår fick han fälla en monstertjur för Ares på ståndskall.

Bättre vecka för en inbiten jämthundsägare går inte att ha. Foto: Privat

– Nu väntar jag bara på att bilen ska skära eller nåt. Det kan ju inte fortsätta så här, säger Jörgen och skrattar när Jaktjournalen når honom över telefon.

Jörgen och sambon Jaana Väisänen deltog med sin jämthund Ares i slutet av augusti på klubbmästerskapet i Norrbottens län. Ares erövrade ett förstapris på 89,5 poäng men dessvärre räckte det bara till andraplats och någon SM-start var inte aktuell.

– Men så ringde telefonen i helgen. Det visade sig att segraren inte hade de utställningsmeriter som krävdes och då var plötsligt finalplatsen vår. Det kändes helt fantastiskt.

Gårdagens jakt

Om det var Ares sätt att tacka för förtroendet eller om Diana hade ett finger med i spelet får vi nog aldrig veta, men Jörgens lycka fortsatte i går.

– Vi jagade älg på vår mark strax väster om Överkalix. Jag släppte Ares och han for i väg närmare två kilometer i första söksvängen. På ett hygge där Jaana postade började han rota.

Det hade regnat under natten och det tog därför en del tid för Ares att sortera ut spåren. Till slut lämnade han dock hygget och det blev upptag och fast stånd 600 meter längre bort.

– Det stod still en kvart ungefär men sen förflyttade det sig några hundra meter närmare hygget.

Största älgen

Jörgen har jagat älg länge och skjutit mellan 100 och 150 älgar genom åren. Den största tjuren är dock bara en niotaggare. Hela förra veckan blev det dessutom stolpe ut. Ares skällde på fel djur och stötte på springälgar. Med detta i bagagen var inte Jörgen allt för hoppfull när han smög in mot ståndskallet.

– Jag var helt säker på att det skulle vara en ko och att jag skulle få ägna resten av dagen åt att få in hunden.

Men när Jörgen vrider upp kikaren ser han att det är en skoveltjur hunden skäller på. Så fort läget uppstår fäller han älgen.

– Det är först när jag kommer fram jag förstår hur stor kronan är. Det kändes helt fantastiskt. Jag var tvungen att ta en bild och skicka till de andra i laget.

Ser fram emot tävlingen

Nu väntar fortsatt älgjakt någon vecka men sen ska Ares få vila i varje fall en hel vecka innan starten.

– Det ska bli riktigt kul att starta. Jag och Jaana kommer gå ihop med hunden. Han är ju en familjemedlem vi har ihop.

En riktig grann tjur och jämthunden Ares. Foto: Privat

AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser