Slutreplik: Naturskyddsföreningens ledning avslutar debatten!

Naturskyddsföreningen beklagar att denna debatt rörande enskilda personers ekonomiska situation och agerande förs i media och inte enbart mellan de parter som är berörda. Men Jörnemark väljer att argumentera på detta sätt och klargör själv jävsförhållandena. Vi vill här kort peka på Jörnemarks filtrering av fakta.

När det gäller betesfrågan erhöll djurägaren – Jörnemarks svärfar – de så kallade stödrätterna när dessa infördes och fick därmed ett värde för närmare 200 000 kr. Fram till och med 2011 har hela betesmarksersättningen gått till djurägaren, vilket inte är det vanliga. Därför har föreningen i en öppen upphandling omförhandlat avtalet och följer nu gängse fördelning av betesmarksersättningen (som uppgår till ca 650 000 kr), vilket innebär att 55 procent av dessa går till markägaren och resterande del till djurägaren.

För Naturskyddsföreningens del innebär detta att stora belopp nu kan göra naturvårdsnytta istället för att gå till djurägaren. Jörnemark använder det faktum att Naturskyddsföreningen tidigare ägde fårbesättningen som argument för sin sak men undviker berätta att detta huvudsakligen var under den tid då betesmarksersättningarna inte fanns.  

Naturskyddsföreningen har ett ansvar att på bästa sätt nyttja föreningens medel för natur- och miljövårdsfrågorna. Precis som utredaren – Göran Enander, tidigare bland annat statlig utredare och ordförande i föreningen – lyfte fram har kostnaden för skötseln av Lilla Karlsö under många år varit mycket hög.

Det har kostat alldeles för mycket per besökare på ön. Med vår ekonomiskt mer hållbara lösning, möjliggör vi fler besök och pengar frigörs för naturvårdsnytta på annat håll. Detta är fullt möjligt med fortsatt prioritet för naturvärdena.  

Svante Axelsson, generalsekreterare Naturskyddsföreningen
Mikael Karlsson, ordförande Naturskyddsföreningen 

(Tidigare inlägg är publicerade på hemsidan den 1 februari , 28 januari och 24 januari 2012, reds anmärkning).

AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser