Sluta trakassera mig på jobbet!

Björnjägaren Niklas Friberg, Orsa, är uppretad på länsstyrelsens personal Orsa (JJ) Kände björnjägaren Niklas Friberg, Orsa är rejält uppretad på länsstyrelsens naturbevakare i Dalarna. - Jag får inte vara i fred och sköta mitt jobb som virkesköpare utan att bli skuggad och anmäld till polisen säger en ilsken Niklas Friberg.

I måndags var Niklas ute med bilen och körde efter en skogsbilväg för att inventera en del skogsskiften. Niklas har nyligen börjat arbeta som skogsköpare hos företaget Siljansskog och var ute i tjänsten. Efter en stund upptäckte han en naturbevakare från länsstyrelsen som stannade och släppte förbi Niklas. 

Skuggad
Efter fem minuter kunde Niklas upptäcka att bilen skuggade honom  på behörigt avstånd. Niklas stannade till med bilen vid en rågång när länsstyrelsemannen sakta körde förbi och noga tittade på Niklas samtidigt som han pratade i telefon.
Bilen med länsstyrelsens naturbevakare fortsatte att följa efter Niklas och vid ett tillfälle när Niklas stannat bakom en kurva kom den skuggande bilen runt kurvan, stannade och började sedan backa tillbaka.

Polisutryckning
Efter ytterligare en dryg halvtimme kom en polisbil och stannade Niklas och började fråga vad han sysslade med.
När Niklas meddelade att han var ute för att titta på skog för sitt företags räkning blev han först inte trodd. När han visat legitimation, kartor och skogsanteckningar förstod polisen att Niklas hade rent mjöl i påsen.
– När jag frågade om det var länsstyrelsen som ringt och anmält mig nekade polisen och hävdade att det inte fanns någon anmälan.

Kränkande
Niklas Friberg finner det mycket konstigt att polisen från Mora, 3,5 mil bort av en slump skulle komma in på en skogsväg cirka 5 kilometer från stora vägen för att göra en rutinkontroll en halvtimme efter att länsstyrelsen naturbevakare skuggat honom och samtalat i telefon.
– Det är kränkande att man inte kan utöva sitt yrke som skogsköpare utan att bli trakasserad av länsstyrelsen och polisen, säger Niklas med eftertryck.

Länsstyrelsen kommenterar
Länsstyrelsens enhetschef för naturvårdsenheten, Stig-Åke Svenson menar att naturbevakaren följt de riktlinjer Länstyrelsen arbetar efter.

– Vi är hela tiden väldigt måna om att uppträda så att folk inte ska känna sig kränkta. Det handlar dock hela tiden om en avvägning. I det här området har vi haft så pass mycket bekymmer att få vargarna att överleva, så att vi sänkt ribban något och höjt beredskapen. Att vi samarbetar med åklagaren i det här läget är helt naturligt. Vi är ingen polisiär myndighet och vidtar inga sådana åtgärder utan lämnar över det vi ser till åklagaren, säger han till Dalarnas Tidningar.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Björnjakten 2018 – Robert Salomonsson tror på Lillen

Dorotea (JJ) Den 21 augusti är det dags för björnjaktspremiär. I år får totalt 284 björnar fällas under licensjakten som får pågå som längst fram tills den 15 oktober. Jaktjournalen har checkat av hur några av Sveriges mer namnkunniga björnjägare förberett sig.

Annonser