SLU:s rektor kritisk till politikerutspel

Uppsala (JJ) Nu reagerar också ledningen vid Sveriges lantbruksuniversitet mot miljöpartisten Åsa Romsons utspel i EU-debatten. Rektor Lisa Sennerby Forsse säger i ett pressmeddelande att påstående saknar förankring och är kränkande mot forskarsamhället.

– SLU:s forskare skriver inte ”vinklade” rapporter på beställning. Åsa Romsons anklagelser är både befängda och äreröriga, och något som hela forskarsamhället borde reagera mot.

Det säger rektor för Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Lisa Sennerby Forsse i en kommentar till Miljöpartiets språkrör Åsa Romsons påståenden i onsdagens partiledardebatt i Riksdagen om bland annat den svenska vargpolitiken, att regeringen tvingat ”vissa forskare” att skriva ”vinklade” rapporter. Uttalandet upprörde vargforskarna vid SLU, däribland Olof Liberg, som betecknade uttalandet som direkt ärekränkande.

– Forskningen vid SLU bygger på vetenskap och beprövad erfarenhet. Att regeringen beställer en forskningsrapport innebär inte att den kan diktera innehållet, det borde Åsa Romson veta.

– Att forskningsresultaten sedan inte överensstämmer med Åsa Romsons förväntningar är ingen ursäkt för att anklaga SLU:s forskare för oredlighet, säger Lisa Sennerby Forsse.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Annonser