SLU tror på jaktturism

Jaktturismen kan spela en viktig roll på landsbygden i norra Europa. Ett par rapporter som SLU medverkat i visar att god viltövervakning och goda relationer till det omgivande lokalsamhället är två förutsättningar för utveckling av en hållbar jaktturism.

– Det är viktigt för jaktturismföretagare att visa att de inte påverkar viltstammarna negativt med sin verksamhet, säger Fredrik Dahl, forskare vid institutionen för Vilt, fisk och miljö vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.

– Det har också betydelse om företagaren kan visa att jaktturismen bidrar till den lokala ekonomin i glesbygden, säger Fredrik Dahl i ett pressmeddelande.

Markägare, fritidsjägare, myndighetspersoner och jaktturismentreprenörer i norra Sverige är förvånansvärt eniga om förutsättningarna för utveckling av hållbar jaktturism. Alla ser den som en möjlighet för utveckling i glesbygden, men betonar att utvecklingen måste anpassas till andra intressenter till exempel lokala jägare.

Man är också eniga om att företagarna behöver vara välutbildade för att klara av att bedriva en verksamhet som ger nöjda kunder.

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser