Film: Slog sönder isen och simmade ut till hunden | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
3 veckor sedan älgjakt
Sven Åke hade goprokamera på huvudet och la den i mossan när han simmade ut och hämtade sin jakthund. Foto: Stillbild från film
Film: Slog sönder isen och simmade ut till hunden
Dramatik på älgjakten

Älgjakt med löshund kan bli dramatiskt så här års. I helgen höll Sven Åke Jonassons östsibiriska laika Molle på att drunkna. Men Sven Åke kastade sig och skapade en ränna i den isbelagda tjärnen så han och hunden kunde komma i land.

Sven Åke Jonasson jagade älg cirka tre mil sydväst om Lillhärdal tillsammans med sitt jaktlag. Hans östsibiriska laika Molle fick tag på älg men det gick ur marken. Sven Åke kan se på sin pejl att hunden fått ståndskall vid en liten tjärn på grannmarken en kilometer bort.

– Större tjärnar i området var isfria men mindre hade is. Jag började misstänka att det kunde ha hänt något.

Hunden ute på isen

När Sven Åke efter en timme kommer fram ser han hur hunden står ute på isen och skäller på en älg som gått igenom. Sven Åke försöker kalla av hunden men den lyssnar inte. I stället faller hunden själv i en råk när han försöker runda älgen.

– Jag går runt sjön för att få hunden att ta rännan med öppet vatten älgen skapat när den sam ut, men det är tjockt med packad is mellan den och råken hunden är i. Han försöker men klarar det inte.

Kastar sig i

Sven Åke funderar inte många sekunder innan han själv väljer att hämta hunden.

– Det var omkring tio meter ut till hunden så jag tänkte att det måste gå bra. Jag fick slå sönder isen framför mig.

Väl på land håller Sven Åke hunden i halsbandet hela tiden medan han letar reda på kopplet.

– Molle hade garanterat stuckit tillbaka till älgen. Mina jaktkamrater hade ingen aning om vad som hände. De fick reda på det först när jag kom tillbaka till dem. Vi hade 600 meter att gå genom skogen och jag behövde verkligen gå upp lite värme i kroppen för det var rejält kallt i vattnet, säger Sven-Åke

Sven-Åke glömde hörsnäckan till radion vid tjärnen och var tvungen att åka tillbaka. Då var älgen borta. Sannolikt simmade den in till land så fort Sven-Åke och hunden avlägsnade sig.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!