Slipper trängas på årets ripjakt

Malmberget (JJ) De nya fjälljaktsreglerna gör att Mikael Burck ser fram emot årets ripjakt med extra tillförsikt. - Det ska bli roligt att komma till de gamla jaktställena utan att det är upptaget, säger Mikael Burck.

Mikael Burck ser fram emot att kunna jaga på sina gamla ställen, utan att behöva trängas med utländska jägare. Foto: Privat

Regeringen ändrade i rennäringsförordningen, så att människor som bor eller jobbar i Sverige har förtur i småviltsjakten i fjällen.

Från och med 25 augusti till 15 september i år har svenskar förtur.

– Det kommer att bli en avsevärd skillnad, kommenterar Mikael Burck.

”85 procent utländska bilar”

Företag som arrangerat jakter med utländska jägare har varit starkt kritiska. Men de lokala jägarna har välkomnat förändringen.

– Det var så det var tänkt när fjälljakten släpptes fri 1993, att allmänheten i Sverige skulle få jaga. Det var inte meningen att kommersiella företag skulle ta den mesta jakten, säger Mikael Burck.

Han är föder upp korthårig vorsteh i Ormkullens kennel och är djupt engagerad i fjälljakten.

– Tidigare år har man mötts av 85 procent utländska bilar när man kommit till parkeringen vid en helikopterplatta. Det har gjort att många svenska jägare avstått från fjälljakten, säger Michael Burck.

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Vi är Jaktjournalen: Kristofer jagar gås professionellt

Kungsbacka (JJ) Jaktjournalen hade inte varit något utan alla våra duktiga medarbetare. Men vilka är de och vad jagar de helst när de inte skriver och fotar för vår räkning. Nu i juli tar vi tempen på personerna bakom kulisserna. Idag är det Kristofer Hanssons tur.

Jakstuga på muséum

Östergötland (JJ) På Lantbruksmuséet i Ljusfallshammar har jaktstugan upphöjts till museiföremål.

Annonser