Slagstigens Qitty

Drevern Slagstigens Qitty är en hardrivare av högsta klass. Hennes meritlista är imponerande med en seger i Europapokalen som krona på verket. Det märks att hon har en husse som gillar att tävla.

För Qitty är det bara hare som gäller

Hon är en trevlig tik som gärna tar kontakt men i skogen är det fullt fokus och envishet som gäller. Slagstigens Qitty har bevisat sina förtjänster flera gånger på jakt­prov och meritlistan kröns av titeln från 2013, Europamästarinna för hardrivande hundar.

Gillar att tävla
Ägare till Qitty är Jyrki Vouti från Kalvsvik någon mil söder om Växjö. Där driver han, tillsammans med övriga familjen, Slagstigens kennel. På plats möts man av drever, stövare och jämthund.
Som uppfödare på drever firar man strax 20-årsjubileum då första kullen i kenneln föddes 1995 och drevern har en viktig roll hos Jyrki.
– Jag gillar momentet med jaktprov och tävlingsmomentet som finns där, och för mig är en harjagande drever den ultimata tävlingshunden när vi pratar om jakthundar, förklarar Jyrki.
– Sedan jag hade min första rådjursrena drever så söker jag hela tiden efter den ultimata hardrivaren men räcker de inte hela vägen fram dit så får de jaga det de gör bäst och både mor och mormor till Qitty är rådjurshundar.
– Jag provar de helt enkelt på hare tills jag ser vad det blir och räcker de inte till för att bli en riktig tävlingshund så får de jaga rådjur också.

Styr mot hare

Qitty visade tidigt att hon var ett ämne för att tillhöra toppskiktet bland hardrivare och Jyrki påbörjade styrningen direkt.
– Jag tror inte på att fya hundar utan mer på att styra mot det vilt man vill att de ska jaga, klargör Jyrki.
När det gäller Qitty så fick hon en mjukstart på sin jaktliga bana. Några enstaka släpp första säsongen och då med fokus på kvalitet och naturligtvis på hare.
– Första drevet gjorde hon när hon var drygt sju månader. Det var en hare som hon drev i fem till tio minuter men sedan låg hon kvar på tappten i två timmar och redan där kunde man ana vad det skulle bli av henne, säger Jyrki.

Bra egenskaper

Qitty är född i januari 2010 och första hösten ägnades åt injagning men redan hösten efter var hon klar för jaktprovsstart och första provet gick hon den nionde november med ett tredjepris som resultat. Två dagar senare var det dags igen och nu blev det två prisdrev, en etta och en tvåa.
– Jag är mycket nöjd med vad hon preste­rat hittills och framförallt har hon många goda egenskaper.
– Lite udda för att vara drever så är hon helt tyst på slag och det gillar jag för i mitt tycke så är det för mycket lösa hundar inom rasen, konstaterar Jyrki.

Qitty är väldigt målmedveten under jakten.

Framgångsrik på tävling
Qitty har flera gånger lyckats mycket bra på tävlingar och redan 2012 kvalade hon in till har-SM för drever och där blev det en andraplats. Även förra hösten, 2013, var hon med i har-SM och la då ännu en andraplats till meritlistan.
Det som annars gjort henne mest känd i tävlingssammanhang är hennes seger i Europamästerskapen för hardrivare som hösten 2013 avgjordes i Finland.
– Det är ju en lite annorlunda tävling med hundar från många länder i Europa men det var fantastiskt roligt att få vinna och ta emot segerpokalen, berättar Jyrki.

Väl förberedd
För Jyrki är det en självklarhet att träna och jaga mycket. Naturligtvis blir det mest av den varan på hemmaplan i Småland men varje år styrs också kosan norrut.
– Jag har mina rötter i norra Finland och genom det så har jag skaffat mig en fastighet där uppe. Några veckor där varje höst ger en bra träning för mina hundar och ska det bli något av dem så måste de också få chansen att jaga ordentligt.
– Sen har jag kompisar som jagar med mina hundar. Utan dem så hade det varit svårt att hålla i gång så många olika hundar som jag nu har möjlighet till, förklarar Jyrki.

Plus och minus
Jyrki har en sund syn på sina hundar. Alla hundar har sina fel och brister och så även en stjärna som Qitty.
– Skulle jag få önska något hos henne så är det ett större sök. Hennes kallsök är ganska snävt och det kan nog till viss del bero på mig själv. Jag har styrt henne ganska myc­ket och det har säkert påverkat hennes sök.
– Men jag är mycket nöjd med henne positiva egenskaper. Hon har en jaktlust som aldrig tryter och det tycker jag är en av de viktigaste egenskaperna för en jakthund.
– Sedan är hon envis och målmedveten. Det syns väldigt tydligt i skogen då det är 100 procent fokus på att hitta en hare och likaså på tappterna, den ska bara på benen igen.
– Henne ärlighet är också något jag uppskattar, skäller hon så är det allvar. Dessutom tycker jag att hon trots sina fina resultat absolut inte nått sin topp utan hon är verkligen utvecklingsbar.

Jyrki med sin provstjärna, Slagstigens Qitty.

Avelstankar
Naturligtvis är det tänkt att Qitty ska föra sina egenskaper vidare i aveln och när Jaktjournalen är på besök så är hon parad.
– Jag tittar väldigt mycket på vilka linjer en hund har när jag väljer täckhund men ännu viktigare är deras egenskaper.
– Till Qitty hade jag gärna tagit en ren har­hund men tyvärr så hittade jag ingen som motsvarade mina krav på de övriga planen.

Inga valpar
Tyvärr för Jyrkis del så gick det inte som planerat. Qitty fick inga valpar och många köpare som stod på kö blev naturligtvis besvikna.
– Jag vet inte varför hon inte fick några valpar men självfallet ska jag kolla upp det och om allt går som jag hoppas så blir det ett nytt försök att ta en valpkull ur henne framöver.

Qittys 3 bästa egenskaper:
1.    Okuvlig jaktlust
2.    Väldigt envis
3.    100 % ärlig

FAKTA:
SE UCH RR Slagstigens Qitty SE19154/2010.
Efter: Nord J(D)CH INT UCH NORD UCH FI UCH Ari N04023/02.
Undan: J Slagstigens Gosan S48645/2002.
Ägare och Uppfödare: Jyrki Vouti, Kalvsvik.

Utställning
2011:
SDK    Siv Bengtsson    E Ukl, 1 Ukk
SDK    Bo Wallin    E Ukl, 1 Ukk, CK

2012
SDK    Göran Johansson    E Jkl, 1 Jkk, CK
SDK    Bo Wallin    E Jkl,
SKK    Annuka Paloheimo    E Jkl, 2 Jkk
SDK    Siv Bengtsson    E Jkl, 2 Jkk, CK,             2 Btkl, R-Cert
SDK    Carl-Erik Johansson    E Jkl, 2 Jkk, CK,             3 Btkl

Jaktprov
2011–2012:
SDK    Ronny Westin    3 Hare
SDK    Dick Wedin    1 hare

2012–2013:
SDK    Claes Carlsson    0 hare
SDK    Ronny Börje    1 hare
SDK    Sievert Adolfsson    0 hare
SDK    Roland Johansson    1 hare

2013–2014:
SDK    Nils-Erik Andersson    3 hare
F.C.I        1 hare CACIT, Europamästare

AKTUELLT

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Annonser