Skytteträningen anmäldes anonymt – känner sig förföljd

John Nilsson, Timrå har upprepade gånger anmälts anonymt på grund av sitt jakt- och skytteintresse. Men inga av anmälningarna har lett någon vart. Nu senast kunde kommunen konstatera att John inte bryter mot lagen när han tränar skytte på en fastighet utanför Timrå.

Platsen där John Nilsson och hans kamrater brukar träningskjuta blev föremål för anmälan om utökad skytteverksamhet. Foto: Privat

– Det känns nästan som om jag är förföljd. Vem som helst kan ju anmäla en och myndigheterna har skyldighet att ta anmälan på allvar och kolla upp. Men det tar en massa energi, säger Johan Nilsson.

Här om dagen fick han besked av Timrå kommun att han inte gjort sig skyldig till lagöverträdelse för att han och hans kompisar tränar skytte på en fastighet i kommunen.

– Det är helt sjukt. Vi har inga fasta skytteinstallationer och närmsta hus ligger 1,6 kilometer bort. Trots detta är det någon som stör sig och vill hindra oss att övningsskjuta.

Fått men av stressen

Mardrömmen började redan 2015, då både militärpolis och vanlig polis inledde förundersökningar om brott. Jaktjournalen skrev om händelsen som enligt John både traumatiserade hans farmor och satte käppar i hjulet för hans framtida bana inom militären.

– Någon hade anmält mig för att ha skjutit med grova militära vapen, sedan försökte polisen komma åt mig för att jag lånat en ljuddämpare. Både polis och militär stormade in hemma och skrämde min farmor. Ärendet avgjordes till sist i Tingsrätten som frikände mig från anklagelserna.

Men händelsekedjan har satt djupa spår. Stressen John upplevde ledde till en ansiktsförlamning. Något läkare John varit i kontakt med också konstaterar.

– Jag har hela tiden varit ärlig och inte haft något att dölja. Men det är klart att man ibland undrar om det varit värt det. Jag har upplevt mig vara dömd på förhand.

Tänker inte ändra på något

Eftersom John är uppvuxen på landet med jakt, natur och hästar kommer han fortsätta leva som han gör i dag trots risken för nya anonyma anmälningar.

– Miljö- och byggnadsnämndens beslut att inte ingripa mot mig känns skönt. Jag har hela tiden vetat att jag inte gjort något fel. Jag kommer inte vika mig och ändra min livsstil, säger han.

Per Jonson
per.jonson@jaktjournalen.se
073-820 33 15

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Finska rakrepetern Lynx testas

Finska studsaren Lynx TD15 är en rakrepeter med en enkel men ytterst smart konstruktion. Pipan, fram- och bakstock har separata fästen i ett fräst och slipat aluminiumblock. Att lossa kolven med pipan fast i lådan gör att träffläget förblir orubbat.

I hårkorset: Var är jägarna i vapendebatten?

Vi jägare och sportskyttar utgör inte hotet, men drabbas ändå fatalt. Varför skriker vi inte högre när vår vardag raseras bit för bit. Ett nytt vapendirektiv ska tillämpas i Sverige och under några år har frågan utretts och stötts och blötts. Än så länge finns ingen kvitto på utfallet men om polisen hade fått bestämma
ANNONS ▼

Annonser