Skyddsjakten på vargen i Värmland utökas

Kungsbacka (JJ) I går beslutade Länsstyrelsen Värmland på eget initiativ om skyddsjakt på en varg inom Karlstads, Filipstads, Kristinehamns och Storfors kommuner. Länsstyrelsen bedömer att det är en eller flera vargar i Kungskogenreviret som har angripit får vid flera tillfällen under 2014.

Länsstyrelsen bedömer att det föreligger risk för att allvarlig skada inträffar eller förvärras eftersom fem vargangrepp har skett inom sex månader inom reviret Kungsskogen.

Två av angreppen var dessutom mycket omfattande och flera av dem har skett innanför stängsel som borde ha haft en god eller mycket god rovdjursavvisande effekt.   Beslutet om skyddsjakt gäller under tidenfrån och med den 11 september 2014 till och med den 30 september 2014. Jakten är strikt reglerad. Länsstyrelsen utser jaktledare som i sin tur, efter samråd med Länsstyrelsen, utser de personer som får jaga med stöd av beslutet om skyddsjakt. Det område där tillstånd ges till skyddsjakt är avgränsat för att minska risken för att en annan vargindivid skjuts.   Under sommaren har det skett tre angrepp inom skyddsjaktsområdet som sträcker sig över Karlstads, Filipstads, Kristinehamns och Storfors kommuner. Två av angreppen skedde bakom ett femtrådigt stängsel.

Det senaste angreppet skedde i en hage med fyrtrådigt stängsel. Två av dessa angrepp var mycket omfattande, med 22 respektive 29 djur som dödades eller fick avlivas i samband med angreppen. Det har även skett två angrepp i Storfors kommun under våren som Länsstyrelsen bedömer har skett inom samma vargrevir som ovanstående. Det ena angreppet skedde bakom ett femtrådigt stängsel.

Detta rapporterar Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

AKTUELLT

Så blir lodjursjakten 2019

Länsstyrelserna är i färd med att fatta beslut om vinterns lodjursjakt. Flera län har redan fastställt tilldelningen. Här ser du vilka kvoter som meddelats.

Annonser