Skyddsjakten på älg i Långed får fortsätta

Västerbotten (JJ) Den omstridda skyddsjakten på älg i Långeds jaktlag i Nordmaling får fortsätta. Naturvårdsverkets jurister har kommit fram till att de överklagande inte har talerätt i ärendet.

Oetiskt att jaga älg i djup snö, tycker de klagande. Deras överklagande avvisas dock av Naturvårdsverket. Foto: Istock

Jaktjournalen har tidigare berättat om Långeds jaktlag, som sköt 28 älgar på 3 270 hektar mark fram till att den ordinarie jakttiden gick ut.

I området samlas vandringsälgar under vintrarna. Långeds jaktlag sökte skyddsjakt på tio kalvar och fyra vuxna älgar för att förhindra betesskador på skog.

En ko och två kalvar hann skjutas innan jakten stoppades av länsstyrelsen. Detta efter att ett intilliggande älgskötselområde och en enskild jägare från Nordmaling överklagat jakten.

Jaktjournalen har rapporterat om ärendet här och här.

Inte berörda

Ärendets har nu granskats Naturvårdsverkets jurister, som låter skyddsjakten fortsätta.

– De klagande har inte kunnat visa att de är berörda på ett sådant sätt att de har talerätt i saken, säger Nils Henriksson, jurist på Naturvårdsverket.

Den enskilde jägaren och det intilliggande älgskötselområdet vill stoppa jakten eftersom de anser den att vinterjakt av den här typen är oetisk. De tycker också att jakten påverkar den gemensamma älgstammen i området negativt.

De aspekterna prövas inte i och med att de klagande inte har talerätt.

– Skyddsjakten är beslutad på grund av skador på en enskild mark. Frågan är då om då om det berör någon annan än just den markägaren, säger Nils Henriksson.

Därmed kan skyddsjakten på älg fortsätta i Långed fram till den 28 februari.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

300 sidor gratis jakt- och fiskereportage!

Nu släpps resebegränsningarna inom landet och för att fira det bjuder vi på 300 sidor Jakt- och fiskereportage – gratis! Här hittar du läsning från tidningarna Jaktjournalen, Fiskejournalen, Jaktmarker & Fiskevatten och Allt om Flugfiske.
ANNONS ▼