Annons
Skyddsjakten i Rackstad: "Vi hoppas få bort hanen" - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
5 år sedan alfahanen
Vargarna i Rackstad har satt i system att döda och äta jakthundar. Nu blir det skyddsjakt på en varg till i reviret. Foto: Istock
Skyddsjakten i Rackstad: "Vi hoppas få bort hanen"
Värmland (JJ) Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på en andra varg i Rackstadreviret. Sex jakthundar har dödats eller skadats av vargarna och så sent som på lördagen inträffade en ny attack. – Vi hoppas få bort hanen i flocken, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna i området.
Bertil Forsberg var ordförande i Jägareförbundet Värmland under en lång följd av år och han har varit engagerad i vargfrågan ändan sedan de första vargarna dök upp i Värmland. – Jag sköt på vargen Ylva med gummikulor och vi försökte med allt för att skrämma bort henne. Det är bara trams och fullständigt verkningslöst. Det enda som hjälper är att skjuta vargar som ställer till problem. Det finns ingen annan lösning, säger Bertil Forsberg. Problemen i Rackstadreviret började förra hösten då den första attacken på jakthund inträffade. I höst har problemen accelererat. Sedan andra veckan på älgjakten har sammanlagt fem hundar skadats eller dödats. Det är stövare, jämthundar och en drever.

Rörde bara pupillerna

– Drevern fick upptag alldeles nära bebyggelsen, bara 250 meter från jaktsällskapet. Den hann ytterligare 200 meter innan den hördes skrika, berättar Bertil Forsberg. Ägaren och en jaktkompis sprang allt vad de orkade mot platsen och skrek. I efterhand visade det sig att vargen burit hunden i käftarna cirka 150 meter innan den släppt sitt byte och lämnat platsen. – Man såg bara pupillrörelser på hunden och den vårdas nu på djursjukhuset i Karlstad med svåra skador, berättar Bertil Forsberg. I flera av fallen har vargarna i Rackstadreviret ätit av hundarna. – En stövarägare hittade bara huvudet, fyra tassar och pejlhalsbandet när han kom fram till hunden. Den var helt rengnagd på lite drygt tio minuter, berättar Bertil Forsberg.

”Vem ska ”utvärdera”

Jägarna har sökt skyddsjakt på hela flocken, men länsstyrelsen har beviljat jakt på en varg i taget. Efter varje fälld varg ska läget “utvärderas”. Det är Bertil Forsberg kritisk till. – Vem ska stå för den utvärderingen? Det finns väl ingen som vill släppa sin hund och test om situationen blivit bättre. Nu måste man förstå, det blir inte bättre, speciellt inte när man fått vargar som äter hundar, säger Bertil Forsberg. I onsdags sköts den första varg som länsstyrelsen beviljat skyddsjakt på. Inledningsvis trodde man att det kunde vara en vuxen hane, eftersom den bedömdes som rejält stor. Den faktiska åldern på vargen fastslås på Statens veterinärmedicinska anstalt, men enligt uppgifter på Facebook visade den fällda vargens tandstatus på att det var en ungvarg.

Hoppas fälla alfahanen

På måndagen, strax efter lunch, fick Bertil Forsberg muntligt besked från länsstyrelsen att det blir skyddsjakt på en varg till i reviret. – Vi misstänker att det är hanen i flocken som initierar attackerna på hundar och har lärt valparna att jaga och äta hund. Har vi tur kan vi fälla hanen, men det är många omständigheter som ska stämma för det, säger Bertil Forsberg.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!