Skyddsjakt stoppad i Ljusdals kommun

Ljusdal(JJ) Skyddsjakten på en varg i Ljusdals kommun är stoppad. Länsstyrelsen beviljade tidigare skyddsjakt på varghonan i Prästskogsreviret, men flera organisationer överklagade beslutet och nu ska Naturvårdsverket ta ett slutligt beslut i ärendet nästa vecka.

Länsstyrelsen beviljade ansökan om skyddsjakt efter att flera hunder attackerats i omårdet.
Meningen var att jakten skulle börja den 9 januari och genomföras av länsstyrelsen.
Det här rapporterar Ljusdals-Posten/helahalsingland.se.

Enligt överklagan så finns det en risk att den genetiskt viktiga Galvenhannen kan skadas av jakten.
–  Det här är kanske sista chansen för varghanen från Galvenreviret att få valpar. Och att ta bort tiken för honom utgör en uppenbar risk för honom att inte få valpar, säger Jan Bergstam, på Svenska Rovdjursföreningen, till Ljusdals-Posten/helahalsingland.se.

AKTUELLT

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Bra jaktår för tjäder och vildsvin i Dalarna

Dalarna (JJ) Det är goda tider för skogsfågeljägarna och vildsvinsjägarna i Dalarna. Under senaste jaktåret sköts nästan dubbelt så många tjädrar som året innan – och antalet fällda vildsvin fortsätter öka.

Skadades när hjort attackerade

Linköping (JJ) Eftersöket på en skadad hjort blev dramatiskt när eftersöksjägaren plötsligt blev attackerad och landade så illa att räddningstjänst och ambulans fick inkallas. Olyckan inträffade utanför Sturefors i Linköpings kommun.

Debatt: Riksjaktvårdskonsulent rasar över älgrapport

Kungsbacka (JJ) Skogsstyrelsens föreslår en kraftig sänkning av älgstammen. I diskussioner kring hur mycket älgstammen skulle sänkas nämns en halvering. En hållning och målsättning som givetvis är helt oacceptabel för Svenska Jägareförbundet, landets jägare och högst sannolikt även för den breda allmänheten, skriver riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné i ett debattinlägg.

Skogsstyrelsen vill halvera älgstammen

Kungsbacka (JJ) I en ny rapport föreslår Skogsstyrelsen att man ska halvera älgstammen för att öka tillväxten i skogen. Dessutom föreslår myndigheten att man ska gå från älgförvaltningsområden till klövviltförvaltningsområden.

Annonser