Skyddsjakt på varg på Ammerön stoppad

Vargen på Ammerön i Jämtland antas ha vandrat vidare. Därför avbryts skyddsjakten.

Vargen finns inte längre på Ammerön och därför avbryts skyddsjakten. Karta: Hitta.se

Jaktjournalen har berättat om den skyddsjakt som länsstyrelsen beslutade om på en varg på Ammerön, strax nordväst om Bräcke, för cirka två veckor sedan.

Den uppehöll sig i ett område dit renskötarna stod i begrepp att flytta renar. Skyddsjakten beslutades för att hindra allvarlig skada på renhjordarna.

Svenska Rovdjursföreningen uppger på sin Facebooksida att skyddsjakten nu stoppats eftersom det befinner sig en ”viktig varg” i norska Engerdal, vilket Jaktjournalen rapporterat här.

Men Rovdjursföreningens uppgift stämmer inte, enligt Emma Andersson, handläggare på länsstyrelsen i Jämtland.

– Den stoppade jakten har ingenting med vargen i Norge att göra. Det råkade bara sammanfalla. Jakten har avbrutits eftersom det inte längre finns någon varg på Ammerön, säger Emma Andersson till Jaktjournalen.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ny vargflytt i Sverige kan bli aktuellt

Sedan 2011 har vargar flyttats sex gånger i Sverige. Nu kan det åter bli aktuellt. DNA-analys visar nämligen att tre invandrade vargar med finsk-ryskt DNA har rört sig i renskötselområden i Norrbottens län nu under hösten.

Här – en utbildning för dig som vill jobba med viltförvaltning

Sedan ett par år finns det yrkeshögskoleutbildning för den som vill arbeta med jakt- och viltförvaltningsfrågor. Det kan vara som egenföretagare eller som vilthandläggare i en kommun eller på någon myndighet. Utbildningen är på heltid 2,5 år, genomförs på distans och heter Viltförvaltare med fördjupning ekosystemtjänster.
ANNONS ▼

Annonser