Skyddsjakt på varg i Östergötland stoppad

Länsstyrelsen i Östergötland har beslutat om skyddsjakt på varg sedan två kalvar hittats dödade norr om sjön Roxen. Besultet överklagades direkt och jakten har inhiberats.
Efter att två nötkalvar dödats har skyddsjakt på en varg beviljats. Men jakten är inhiberad i väntan på beslut från Förvaltningsrätten. Foto: Getty Images

Efter att två nötkalvar dödats har skyddsjakt på en varg beviljats. Men jakten är inhiberad i väntan på beslut från Förvaltningsrätten. Foto: Getty Images

Sedan 2018 finns det ett etablerat vargrevir i Östergötland, Långbogenreviret. Ifjol föddes sju valpar. Men reviret ligger i ett område med många tamdjursägare. I veckan dödades två nötkalvar av vargarna. Attacken skedde i en hage i Stjärnorp några mil väster om Norrköping.

Besiktningsmän på platsen konstaterade att det var varg som dödade kalvarna. Länsstyrelsen har gett klartecken till skyddsjakt på en av vargarna berättar vilthandläggaren Mia Kjällander.

– När de väl ger sig på nöt är risken stor att de fortsätter med det, säger hon.

Skjut en till att börja med

I området mellan sjön Roxen och Finspång där vargarna rör finns 92 nötbesättningar och i förra veckan noterades skrämda djur i en annan hage.

– Naturvårdsverket riktlinjer anger att om man inte säkert vet vilken varg som skada bör man skjuta ett djur till att börja med och se om det hjälper, säger hon.

Länsstyrelsen kan dock inte påbörja skyddsjakten. Flera överklaganden har kommit in och skyddsjakten är inhiberad tills Förvaltningsrätten tagit ställning.

En av dem som överklagat är den ideella föreningen Nordulv som värnar om den skandinaviska vargstammen.

Lars-Ola Marakatt

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Så blir vargjakten 2021

Nu är det klart hur licensjakten på varg blir i vinter. Det är Jägarnas Riksförbund som i ett pressmeddelande skriver att 24 vargar får fällas.

”Ingen vargjakt i Dalarna”

– Det blir ingen vargjakt i Dalarna i vinter. Det säger jägareförbundets länsbas, Ulf Berg, som på onsdagsmorgonen fick informationen direkt från landshövdingen.
ANNONS ▼