Skyddsjakt på varg i Markaryd och Älmhult

Markaryd (JJ) Länsstyrelsen har sagt ja till skyddsjakt på den varg som den senaste tiden har dödat djur hos fårägare i både Markaryds och Älmhults kommuner.

Tillståndet att skjuta vargen gäller från och med den åttonde september och till och med 22 september i ett område som omfattar en triangel mellan Traryd, Markaryd och Älmhult. ”Länsstyrelsen bedömer att det saknas andra lämpliga lösningar än skyddsjakt i nuläget”, konstaterar man i motiveringen till beslutet.  

Det var i början av augusti som det upptäcktes att en varg dödat får i Vittsjötrakten. Den 21 augusti påträffades två döda får i Markaryd och sista helgen i augusti var det dags igen. Länsstyrelsens besiktningsman konstaterade att de två djur som en fårägare i Årbohult vid Hallaryd hittat döda i sin hage också dödats av varg.  

– Jag vill berömma länsstyrelsens handläggning av det här ärendet, det visar att de förstår problematiken och att de ser till företagare och boende på landsbygden, säger Lars-Ove Johansson, ordförande för LRF Sydost, till tidningen Smålänningen.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Björnjakten 2018 – Robert Salomonsson tror på Lillen

Dorotea (JJ) Den 21 augusti är det dags för björnjaktspremiär. I år får totalt 284 björnar fällas under licensjakten som får pågå som längst fram tills den 15 oktober. Jaktjournalen har checkat av hur några av Sveriges mer namnkunniga björnjägare förberett sig.

Annonser