Skyddsjakt på varg i Jokkmokk

Jokkmokk (JJ) Länsstyrelsen i Norrbotten har gett Udtja sameby i Jokkmokk tillstånd till skyddsjakt på varg.

Enligt ansökan gjordes den första observationen av vargen den 22 oktober.  Vargen har befunnit sig i trakterna utanför Jokkmokk på flera olika samebyars marker och jagat och rivit renar. Den befinner sig enligt de senaste observationerna på Udtja samebys marker, i trakterna mellan Jokkmokk och Älvsbyn, troligen kring Harads.  

Länsstyrelsen har säkrat spår, besiktigat skador på renar och även en hund. Det är bekräftat att vargen dödat minst två renar. Enligt DNA-prov har vargen skandinaviskt ursprung.

Både helikopter och skoter får användas. Jakten ska skötas av länsstyrelsens personal, skriver Norrländska Socialdemokraten.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Åt trafikdödad kviga – Åtalas för jaktbrott

Efter att ha kört på en kviga rensade den 50-årige föraren och hans kamrater den från vom och glassplitter, och delade på köttet. Men de hade inte jakträtt på platsen och nu åtalas de för jaktbrott, skriver Värmlands Folkblad.

Hårkorset: Kom i form med HI-metoden!

Direkt efter tolvslaget fattas tusentals mer eller mindre välgrundade beslut att börja ”ett nytt liv”. Det finns många metoder att gå ner i vikt och komma i form. Den som vill börja det nya året, som det gamla slutade, kan välja champagnemetoden, medan personer lagda år vegohållet kanske finner ett alternativ i bananmetoden. Rovdjursmetoden påstås vara perfekt för den urbane jägaren. Men Jaktjournalens skribent Kjell Brännström vill slå ett slag för HI-metoden.

Laga till en smarrig hare i ugnen

Hare är ett underskattat matvilt. Prova att tillaga haren i ugnen. Du behöver: 1 hare 5 msk olivolja 1 l vatten 2 vitlökar ½ kg tomater Rosmarin och timjan efter smak salt och peppar eventuellt lite viltfond   Gör så här: •   Lägg alla bitar först 1 dygn i mjölk eller filmjölk om du vill
ANNONS ▼

Annonser