Skyddsjakt på varg i Jokkmokk

Jokkmokk (JJ) Länsstyrelsen i Norrbotten har gett Udtja sameby i Jokkmokk tillstånd till skyddsjakt på varg.

Enligt ansökan gjordes den första observationen av vargen den 22 oktober.  Vargen har befunnit sig i trakterna utanför Jokkmokk på flera olika samebyars marker och jagat och rivit renar. Den befinner sig enligt de senaste observationerna på Udtja samebys marker, i trakterna mellan Jokkmokk och Älvsbyn, troligen kring Harads.  

Länsstyrelsen har säkrat spår, besiktigat skador på renar och även en hund. Det är bekräftat att vargen dödat minst två renar. Enligt DNA-prov har vargen skandinaviskt ursprung.

Både helikopter och skoter får användas. Jakten ska skötas av länsstyrelsens personal, skriver Norrländska Socialdemokraten.

AKTUELLT

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Jägare fann fullt utvecklat foster i dovhind

Västsverige (JJ) Ett jaktlag i Västsverige blev minst sagt konfunderade när de på en jakt i helgen passade en dovhind. De fann nämligen ett fullt utvecklat foster i henne. Med andra ord skulle hon kalva nu i dagarna, omkring tre månader senare än normalt.

Annonser