Skyddsjakt på varg

Västernorrland(JJ) Länsstyrelsen i Västernorrland fattade under tisdagen beslut om skyddsjakt på en varg. Det handlar om den varg som finns i området väster om Edsele.

Bland annat har DNA-analyser av spillning gjorts, resultatet visar att det är samma varg som förra vinterm orsakade problem för renskötseln i området. Nu befarar man fortsatta problem för renskötseln.

Eftersom vargen rör sig över ett stort område så kommer den i kontakt med renhjordar på flera platser. På grund av detta har länsstyrelsen i Jämtlands län också tagit beslut om skyddsjakt på samma varg.

Vargen är av skandinaviskt ursprung och anses därför inte lika genetiskt viktig som en invandrad varg.
Och med tanke på de problem som Ohredahke sameby beräknas få om vargen blir kvar i området, eftersom de inte kan flytta renarna till annat område, så bedömer länsstyrelsen att skyddsjakt är den enda lämpliga lösningen.
Det här meddelar Länsstyrelsen Västernorrland på sin hemsida.

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser