Skyddsjakt på två vargar

Gävleborgs län(JJ) Det har beviljats skyddsjakt på två vargar inom reviret Åmot/Ockelbo i Ockelbo kommun. Detta har länsstyrelsen tagit beslut om .

Skyddsjakten får bedrivas mellan den 23 mars och den 20 april.
Länsstyrelsen har fått in två ansökningar om skyddsjakt, på grund av oskygga vargar i området.
Länsstyrelsen är säker på att vargarna hör till reviret Åmot/Ockelbo.

– Eftersom rådjuren i området runt Åmot/Ockelbo gärna vistas i det öppna jordbrukslandskapet under vintersäsongen, innebär det att vargarna lockas dit. Omständigheten att vargarna inte stöter på några fiender i bebyggelsen, samtidigt som de får belöning i form av mat, medför att deras beteende riskerar att befästas och förstärkas. En sådan trend har redan kunnat observeras eftersom vargarna nu oftare och med ökad oskygghet besöker bebyggelsen i jämförelse med föregående år, säger Sara Sundin, som arbetar på länsstyrelsen, i en kommentar på Länsstyrelsen Gävleborgs hemsida.

Hon konstaterar att det inte är bra när vargarna allt oftare befinner sig nära människor i området. Och hon påpekar att deras oskygghet för människor ökat.
Vargarnas närvaro har påverkat de boende i området på flera sätt, bland annat genom att flera föräldrar inte vågar låta barnen gå själva till dagis.

Länsstyrelsen ser inga alternativa lösningar till skyddsjakt.
Det här meddelar Länsstyrelsen Gävleborg på sin hemsida.

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser