Vargen i Korskrogen i Gävleborgs län som skadade en schillerstövare svårt ska skjutas. Det blir skyddsjakt eftersom vargen är för orädd nära människor. Foto: Privat

Skyddsjakt på orädd varg i Korskrogen som skadade stövare

Länsstyrelsen i Gävleborg har beviljat skyddsjakt på en varg i Korskrogen i ett område väster om Färila. Det är samma varg som påsköts med hagel när den skadat en schillerstövare svårt. Det har kommit in två ansökningar om skyddsjakt sedan den oskygga vargen besökt gårdar i området. Vargen är även misstänkt för att ha tagit ett stort antal katter i området.Annons

Vargen blödde efter hagelskottet

I samma område skadades en schillerstövare på rävjakt svårt i en vargattack den 8 oktober. Hundägaren avlossade en hagelsalva mot vargen, som lämnade blod i spårlöpan efter sig men senare friskförklarades i samband med eftersök.

Länsstyrelsen konstaterar även att saknas ett stort antal katter i området. Det har även dokumenterats döda katter med tecken på att ha tagits av ett större rovdjur.

32 rapporterade händelser

Från den 16 januari fram till 18 oktober finns det sammanlagt 32 rapporterade händelser från området. Förutom besök vid gårdar och attacken mot stövaren handlar det även om att vargen är orädd när den är nära människor. De senaste incidenterna inträffade nyligen.

Den 11 oktober kom vargen fram ur en grantätning till ett par som satt vid en eld i Skara, Näsberg. Paret försökte skrämma bort vargen som var 18 meter bort. Trots rop och skrik tog den en stund innan vargen lämnade platsen utan tecken på att ha blivit skrämd.

Den 15 oktober var vargen 15 meter från en älgjägare som satt på pass i Veckebo.

Risk för allvarlig skada

Länsstyrelsen går på Viltskadecenters bedömning att det finns risk för allvarlig skada om en varg vid upprepade tillfällen under en längre tid vistas inom 30 meter där det finns en eller flera människor, oavsett om det är mörker eller dagsljus.

I det här fallet har vargen rört sig på gårdsplaner, i närheten av gårdar och inne i samhällen. Vargen har inte reagerat nämnvärt när människor försökt skämma bort den, konstaterar länsstyrelsen i beslutet om skyddsjakt.

DNA-analys av blod och spillning

Det har gjorts DNA-analys både av vargspillning i området samt blodet som vargen lämnade efter sig när den blev påskjuten vid attacken mot stövaren. Analysen visar att det är en avkomma från reviret Räken som inte ses som ”en individ av särskild genetisk vikt”.

Enligt länsstyrelsen är skyddsjakt enda lösningen för att få bort vargen som ”uppvisar ett oönskat beteende”.

Skyddsjakten får pågå fram till den 15 november och utförs av länsstyrelsens egen personal, eller personer som utsetts för uppgiften.

Här är området där det är skyddsjakt på vargen fram till den 15 november.