Skyddsjakt på lodjur i nationalpark

Norrbotten(JJ) Det blir skyddsjakt på lodjur i Muddus nationalpark, i Norrbotten. Länsstyrelsen har sagt ja till Sirges samebys ansökan om att få fälla två lodjur, på grund av skador på renar.

Det är en familjegrupp som orsakat problem för samebyn. Flera döda renar har hittats. Enligt länsstyrelsens beslut är det två av lodjursungarna som man ska försöka fälla.
Länsstyrelsen påpekar att skyddsjakten bör ske inom samebyns marker, men om det är nödvändigt får man gå över gränsen. Trots att rensköterna haft tillsyn över renarna har lodjuren angripit dem. Bedömningen är att det i familjegruppen finns fyra djur. Det här rapporterar SVT Nordnytt.

AKTUELLT

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Nu ska Sveriges bästa harhund koras

Vrigstad (JJ) Nu är det snart dags för årets stora Stövarmästerskap, Stövar-SM för harhundar. Imorgon invigs arrangemanget i Vrigstad och Jaktjournalen finns naturligtvis på plats.

Annonser