Skyddsjakt på lodjur i Kalmar

Kalmar (JJ) Efter 12 stycken attacker mot tamdjur beslutar nu länsstyrelsen i Kalmar om skyddsjakt på lodjur.

Den 19 januari togs beslutet om jakt på ett skadegörande lodjur. (Foto:iStock)

Mellan den 30 september och den 29 november skedde sju stycken angrepp mot får och getter, i Torsås, Emmaboda, Nybro och Kalmar kommun. Efter en undersökning av länsstyrelsen kunde det konstateras att samtliga angrepp gjorts av lodjur. Även i år har ytterligare fem angrepp av lodjur skett inom samma områden.

De djurägare som drabbats av attackerna har tillsammans med länsstyrelsen arbetat med akuta förebyggande åtgärder, för att skydda tamdjuren.

Enligt länsstyrelsens bedömning finns det inte någon annan lämplig lösning än skyddsjakt, för att lösa problemet. De anser att det inte påverkar lodjursstammens fortsatta liv i Kalmar län eller Sverige, att godkänna skyddsjakt på ett attackerande lodjur, skriver Östra Småland.

 

 

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser