Skyddsjakt på järv

Luleå (JJ) Tourpons sameby i Jokkmokk får fälla en järvhona med ungar. Naturvårdsverket har gett tillstånd till skyddsjakt eftersom samebyn haft ovanligt många järvföryngringar inom området.

Kravet för skyddsjakten är att ungar antingen fångas eller skjuts före honan. Helst vill Naturvårdsverket att ungarna fångas och lämnas till en djurpark. Inom samebyn finns det dessutom gott om björn, lodjur och kungsörn som försvårar arbetet för renskötarna.

AKTUELLT

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Klövvilts-SM för beaglarna blev en succé

Ödeshög (JJ) Alla deltagande beaglar gick till pris och nio av elva startande hundar genomförde dubbla prisdrev. I går genomförde Svenska Beagleklubben för första gången någonsin klövvilts-SM, och det blev verkligen den succé klubben hoppats på.

Krönika: TV:s I rovdjurens spår – ”riktig göggelmögga”

Fagersta (JJ) Hos Sveriges Television ska medarbetarna vara opartiska. Det gäller dock inte rovdjur i allmänhet och varg i synnerhet. På bästa sändningstid serveras nu svenska folket superpartisk "göggelmögga-journalistik" när Anders Lundin åker runt I rovdjurens spår, skriver Jaktjournalens Mikael Moilanen i den här krönikan.

Annonser