UPPDATERAD: Skyddsjakt på Gimmenvarg överklagad

Dalarna (JJ) Det dröjde inte länge innan gårdagens skyddsjaktsbeslut överklagades. Bakom överklagandena står bland annat vargvärnarorganisationen Wolf Association Sweden, som kräver omedelbar inhibition.

I går eftermiddag tillkännagav Länsstyrelsen i Dalarnas län att det blir skyddsjakt på en varg i Gimmenreviret. Om möjligt ska den genetiskt värdefulla alfahannen undvikas att skjutas. Jakten måste ske i direkt anslutning till hagar med betande djur i det område där de tidigare attackerna skett.

Wolf Association Sweden (WAS) skrev redan i går kväll ihop en överklagan av beslutet. Organisationen menar att vargstammen i Sverige än så länge inte uppnått gynnsam bevarandestatus och att de genetiskt värdefulla vargarna är mycket viktiga i nuläget. Vidare skriver de i överklagan att risken finns att valparna kommer bli problemdjur när något av föräldradjuren skjuts bort. Dessutom menar WAS att fårägarna i området inte gjort några insatser alls för att skydda sina får mot nya angrepp.

WAS kräver att skyddsjakten omedelbart inhiberas och insatser till korrekt stängsling genomförs.

Utöver WAS har även Svenska Rovdjursföreningen samt en enskild person överklagat Länsstyrelsens beslut. Det är nu upp till Naturvårdsverket att besluta om begärd inhibition ska bifallas i väntan på prövning.

Uppdatering kl: 18:16
Naturvårdsverket har idag sedan de mottagit överklaganden på Länsstyrelsens beslut valt att inte bevilja inhibition. Skyddsjakten kan där med påbörjas den 29 augusti som planerat i väntan på Naturvårdsverkets prövning av beslutet. Detta meddelande Naturvårdsverket nyss i ett pressmeddelande.

 

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser