För tredje gången figurerar den så kallade G93-23-vargen i en skyddsjakt som stoppats av förvaltningsrätten i Luleå. Den här gången är det länsstyrelsen i Kronoberg som fått ett beslut om skyddsjakt inhiberat av domstolen. (Arkivbild)

Skyddsjakt på fårdräpande varg stoppad igen

Skyddsjakt på den så kallat genetiska viktiga vargen med beteckningen G93-23 har stoppats igen av förvaltningsrätten i Luleå. Den här gången är det länsstyrelsen i Kronoberg som fått besked från Luleå att skyddsjakten är inhiberad. Men det dröjde tre dagar innan de som skulle utföra skyddsjakten kunde nås av beskedet att domstolen stoppat jakten.

Det är vargaktivisterna i Nordulv som överklagat den skyddsjakt som beslutades den 17 januari för delar av Kronoberg sedan vargen dödat 29 får i länet.

G93-23-vargen har gjort en blodig turné genom flera läns fårhagar. Tidigare har länsstyrelsen i Kalmar fått sitt skyddsjaktsbeslut på vargen stoppat av förvaltningsdomstolen. Dessförinnan stoppades en skyddsjakt i Skåne som inte gällde just G93-23-vargen eftersom det sågs som en risk att den skulle kunna bli fälld av misstag när den var i närheten.

DNA-besked om ytterligare tre dödade får

Efter skyddsjaktsbeslutet den 17 januari fick länsstyrelsen DNA-besked att det var G93-23-vargen som även dödade tre får den 12 januari söder om Vislanda.

I fredags eftermiddag svarade länsstyrelsen till domstolen i Luleå om ett överklagande av skyddsjakten som gjorts av Nordulv. Senare på dagen kom ett beslut om inhibering.

Glada tillrop på Facebook

Under helgen gick Nordulv ut på sin Facebooksida och berättade att skyddsjakten stoppats och fick glada tillrop från andra vargentusiaster.

Men beskedet om inhiberingen nådde inte ut till den grupp som skulle utföra skyddsjakten. Det bekräftade Elias Turesson, jaktvårdskonsulent för Jägareförbundet i Kronoberg, igår söndag.

”Har inte hört något om inhibition”

– Jag har inte hört något om att skyddsjakten är inhiberad. Jag har pratat med jaktledaren. Han hade pratat med länsstyrelsen idag, men inget om någon inhibition, meddelade Elias Turesson i går.

Klockan 8 i morse hörs en lätt suck från Maria Unell, enhetschef på länsstyrelsen på länsstyrelsen i Kronoberg, när Jaktjournalen ringer upp och frågor om Förvaltningsrätten i Luleå inhiberat skyddsjakten.

Det enda hon vet då är att länsstyrelsen i fredags eftermiddag lämnat in ett svar till domstolen om ett överklagande.

Några minuter efter klockan 8 har hon fått tag på beslutet om inhibering och ringer tillbaka.

Hänvisar till oviss utgång

– Skälen som anges i beslutet säger inte egentligen inte så mycket. Det handlar om att den framtida utgången av målet är oviss och att det finns tidsnöd eftersom det inte kan göras ogjort om vargen skulle skjutas, kommenterar Maria Unell.

Nordulvs argument för att jakten ska stoppas tillfälligt är att det finns en risk för att en så kallad F1-varg skjuts, det vill säga första generationen efter en invandrad varg.

Trots att skyddsjakten stoppats, i väntan på ett senare rättsligt avgörande, tycker hon att det var rätt beslut att G93-23-vargen ska skjutas i samband med att den gör ett ytterligare angrepp på tamdjur. Att vargen är första generationens avkomma av en finsk-rysk invandrarvarg, och därmed ses som genetiskt värdefull, väger inte tillräckligt tungt i bedömningen.

”Har uttömt alla andra möjligheter”

– Det har skett så många angrepp. Vi har verkligen uttömt alla andra förebyggande möjligheter. Djurägare har uppmanats att stalla in sina får. Det har satts upp lapptyg och stängsel med elnät i väntan på att tjälen försvinner, då det går att sätta upp RAS-stängsel som det ges bidrag för.

När Maria Unell får höra att tre dagar passerat utan att jaktledaren fått besked om att skyddsjakten stoppats i fredags säger hon ”ojdå”.

– Det beskedet borde ha gått ut via en annan medarbetare på länsstyrelsen, kommenterar Maria Unell.

Å andra sidan hade inte skyddsjakten startat än, resonerar hon.

– Villkoret för skyddsjakten var att den skulle starta först i samband med ett angrepp på tamboskap i området, säger Maria Unell.