Skyddsjakt på fårdräpande lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) På fem månader har 19 får i Karlskrona kommun dödats i lodjursattacker. Nu blir det skyddsjakt.

Ett lodjur som specialiserat sig på får ska skjutas i Blekinge. Arkivbild: Mikael Moilanen

Sydöstran berättar att den första attacken inträffade den 16 juni. Sedan har det följt ytterligare fyra attacker inom en radie av fem kilometer och sammanlagt 19 får har fått sätta livet till.

Länsstyrelsens personal har besiktat samtliga får. Beslut om skyddsjakt är taget och jägare har utsetts till uppgiften. Jakten kommer att bedrivas öster om Rödeby.

AKTUELLT

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Kalle utbildar jägare i den ”skitigaste jakten”

– En del kursdeltagare inser att de aldrig kommer att jaga säl. Det här är nog den skitigaste jakt man kan tänka sig. Det säger förre jaktvårdskonsulenten Kalle Johansson, som driver säljaktsutbildningar inom nystartade förbundet "Allmogejägarna".

2019 års våtmarksstipendiat korad

Ett gediget arbete med våtmarker för att gynna fåglar som lever i denna biotop premieras varje år, genom Våtmarksstipendiet. I år landade stipendiet i Västergötland.

Annonser