Skyddsjakt på fårdräpande lodjur i Blekinge

Blekinge (JJ) På fem månader har 19 får i Karlskrona kommun dödats i lodjursattacker. Nu blir det skyddsjakt.

Ett lodjur som specialiserat sig på får ska skjutas i Blekinge. Arkivbild: Mikael Moilanen

Sydöstran berättar att den första attacken inträffade den 16 juni. Sedan har det följt ytterligare fyra attacker inom en radie av fem kilometer och sammanlagt 19 får har fått sätta livet till.

Länsstyrelsens personal har besiktat samtliga får. Beslut om skyddsjakt är taget och jägare har utsetts till uppgiften. Jakten kommer att bedrivas öster om Rödeby.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser