Skyddsjakt på en varg i Jämtland

Östersund (JJ) Under tisdagen den 24 februari fattade Länsstyrelsen beslut om skyddsjakt efter en varg i östra delen av länet.

Länsstyrelsen har dokumenterat att vargen har jagat ren inom ett område som tre samebyar nyttjar för vinterbete. Länsstyrelsen gör därför bedömningen att det finns en uppenbar risk att vargen kommer att fortsätta orsaka allvarlig skada för renskötseln i området.

Den aktuella vargen har redan under föregående vinter orsakat skador inom Ohredahke sameby, varvid samebyn det här året valt att flytta sina renar till vinterbete längre söderut. Vargen har fortsatt orsakat skada trots att samebyarna har flyttat sina renar från det området som vargen tidigare vinter orsakat skada inom.

Förutom Ohredahke har även Jijnjievaerie och Raedtievaerie samebyar renar inom det område som vargen rör sig inom.

Länsstyrelsen bedömer att det inte finns någon annan lösning än att bevilja skyddsjakt för att förhindra fortsatta skador för rennäringen i området.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Kennelklubben kopplar samman veterinärkoncern med försäkringsbolag

Stiftelsen djursjukhus i Stor-Stockholm har de senaste åtta åren tjänat en halv miljard på djursjukvård. Under samma tid har försäkringsbolaget Agria gjort ett tekniskt resultat på djurförsäkringar på 1,8 miljarder. I båda styrelserummen sitter Svenska Kennelklubben som ändå menar att de företräder hundar och hundägare.

Försäkringsbolagen tjänar idag mer på djurägarna

De senaste tio åren har kostnaderna för hundägarnas försäkringspremier ökat markant. Försäkringsbolagen skyller på veterinärerna men oavsett ökade veterinärkostnader är försäkringsbolagens marginal densamma – eller till och med större.

Flydde från björn i vild panik

Midsommarfirandets inledande friskvårdsprojekt slutade i dödsångest. Stina Sundström och sju mindre barn sprang på en björn utför Enviken och flydde för livet.

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.
ANNONS ▼

Annonser