Skyddsjakt på 143 björnar

Den svenska björnstammen växer med i snitt 5,5 procent per år. Naturvårdsverket har beslutat om skyddsjakt på 143 björnar i år för att minska risken för skador. Det är 22 björnar fler än i fjol. Det finns totalt cirka 2 550 björnar i landet enligt Skandinaviska björnprojektet.

— Vi har i stort sett följt länsstyrelsernas förslag till hur många björnar som får fällas och var de får fällas. Tre länsstyrelser har med stöd av sina regionala förvaltnings­planer föreslagit olika kvoter i delar av sina län. Det har vi tagit fasta på i beslutet, förklarar Anders Wetterin, biträdande chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket. Det gäller Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län. I Jämtlands län är det två björnjakts­områden söder respektive norr om Europaväg 14. Tilldelningen är 16 björnar i vardera området. — Vi har ökat kvoten med två björnar i södra området, eftersom de problem som varit i länet framförallt har berört Härjedalen. Vi uppmanar alla björnjägare att i första hand ta bort björnar som orsakat skador eller besvär, säger Klas Allander, handläggare.

I Norrbottens kustland (Piteå, Luleå, Kalix och Haparanda kommuner) får 6 björnar fällas. I övriga delar av länet ökar Naturvårdsverket tilldelningen med 8 björnar till 27 totalt. Länsstyrelsen i Norrbotten har be­gärt ännu högre kvot i inlandet, men tillväxten är relativt låg där, 3,5 procent, enligt björnforskarna.

Björn­forskarna har i takt med nya inventeringar blivit allt säkrare på hur många björnar som finns i landet. När spillningsinventeringen i Jämtland är klar kan de också bättre bedöma stammens storlek i Norrbottens län. Den stora tillväxten sker i Gävleborgs län, 13,3 procent, medan stammen i Dalarna inte förändras nämnvärt.

Björnjakten inleds i år 21 augusti och pågår som längst till 15 oktober, 30 september i Norrbotten där björnarna går i ide tidigare. Tilldelningen är: Värmlands län 2 (oförändrat från 2005) björnar Dalarna 26 (oförändrat), Gävleborg 18 (+4). Väster­norrland 12 (+3), Jämtland 16+16 (oförändrat i norr, +2 i söder), Västerbotten 20 (+5) samt Norrbotten 6+27 (oförändrat i kusten och +8, inlandet).

Läs mer om björnjakt och björntilldelning i kommande nummer av Jaktjournalen!

AKTUELLT

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser