Skyddsjägare inför rätta

Varberg (JJ) Den skyddsjägare som i våras sköt ett lodjur under skyddsjakt i Hallands län, ställs idag inför rätta vid Varbergs tingrätt, åtalad för jaktbrott. Lodjuret skyddsjägaren sköt var nämligen inte det som skyddsjakten berörde.

I våras beslutade Naturvårdsverket och Länsstyrelsen i Hallands län att en lodjurshanne som rivit får skulle skyddsjagas. Hannen var sändarförsedd och kunde lokaliseras.

I samband med jakten sköt en skyddsjägare en hona av misstag innan rätt lodjur kunde fällas.

Martin Broberg på länsstyrelsen i Hallands läns enhet för naturvård och miljöövervakning menar att en fällande dom kan få konsekvenser för framtida skyddsjakter.

– Om du skulle visa sig att villkoren för skyddsjakt  är väldigt svåra att uppfylla blir det säkerligen ett bekymmer att få jägare att ställa upp på ideell basis och man kan bli ställd inför rätta om något går fel, säger han till Sveriges Radio P4 Halland.

AKTUELLT

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser