Skrota fjälljaktsutredningen!

Kiruna (JJ) Släng utredningen i papperskorgen och säg nej till ILO 169. 750 jägare från Dalarna i söder till Karesuando i norr var eniga på Gruvtolvans möte i Kiruna att skrota Sören Ekströms jakt-och fiskeutredning.

Resultatet från samtliga talare från olika intressegruppen var att utredningen omedelbart bör kastas i papperskorgen, att säga nej till ILO 169 och att skapa opinion i fjälljaktsfrågorna.
Helen Goudin, junilistan, ansåg att regeringen misslyckats och att man inte kan låta en stockholmsutredning diktera villkoren för jakt och fiske i norra Sverige.
De flesta talarna berörde frågor om framtiden i norra Sverige där ett skräckscenario utmålades med förbud mot jakt, fiske, gruvnäring och skoterkörning.
P-G Sundström, ordförande i Jägareförbundet Norrbotten hävdade att man inte kunde dra någon annan slutsats av utredningen än att samebyarna får ensamrätt på jakt och fiske. Sundström menade att även småviltsjakten skulle påverkas och att de föreslagna samverkansföreningarna skulle kunna upplåta jakten till vilka de vill och till vilket pris som helst. Jan-Olov Hedström, Bergstaten, fruktade för den framtida gruvnäringen. Enligt ILO 169 ska samerna ha över hur alla naturresurser används. Enligt honom kommer det innebär att prospektering och gruvnäring är hotad. Lars Törnman, tidigare kommunalråd i Kiruna, framträdde som markägare och fick mötet att med ett rungande säga nej till ILO. Törnman föreslog även en stor demonstration utanför riksdagshuset i Stockholm.

AKTUELLT

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser